Dijital Depolama Birimlerinin Kısa Tarihi

Dijital Depolama Birimlerinin Kısa Tarihi

Bilgisayarın icadı, küreselleşme, datalar, ağlar, birler, sıfırlar derken çok kısa süre içerisinde hayatımızın vazgeçilmezi olan sanal platformlar, hepimizin ilgi odağı olmuş durumda. Meseleyi biraz daha özelleştirip bir konuya merak saldığımızda benim aklıma bilgi depolama birimleri geliyor. Mağara duvarlarıyla başlayan serüvenin geldiği son nokta bir masaldan öte büyülüyor insanı. Başlasın mı macera!?


1)Punch Card-Delikli Kart – 1881

Herman Hollerith’in önderliğinde geliştirilen delikli kartlar 19. ve 20. yüzyıla damgasını vurdu. Kağıt bazlı olan bu depolama birimi 1970’lere kadar kullanıldı.

Punch Card-Delikli Kart


2)Williams Tube – 1946

Tarihteki ilk “random access memory” olarak kabul edilen Williams Tube, Freddie Williams tarafından geliştirildi. O dönemde, transistör içermeyen bilgisayar sistemlerinde bellek modülü olarak kullanılıyordu.

Williams Tube


3)Manyetik Bant – 1950

1950’li yıllarda IBM’in önderliğinde geliştirilen manyetik bant, veri depolama teknolojisini de bir adım öteye taşıyarak daha büyük verilerin taşınabilmesine imkan sağladı. Örnek verirsek 10.000 delikli kartın taşıdığı kadar veriyi bünyesinde barındırabiliyordu.

Manyetik Bant


4)Sabit Disk – 1954

1956 yılında IBM tarafından piyasa sürülen sabit diskler 5 MB depolama alanına sahipti ve kütlesi 1 tondan fazlaydı. Yıllar içerisinde bu durum değişti, sabit disklerin kütlesi küçüldükçe depolama alanı arttı. Bugün ise 3 TB boyutlarında hard disklere sahibiz.

Sabit Disk


5) Kaset – 1963

İlk defa Philips tarafından piyasaya sürülen kasetler 90’lı yılların sonunda tarihe karıştı, en son biz kullandık onları evet. ? 1970’li yıllarda bilgisayarlarda veri depolama birimi olarak kullanılan kasetlerin 90 dk’lık sürümleri yaklaşık 700 KB’lık veriyi tek tarafı içerisinde taşıyabiliyordu.

Kaset


6) Floppy Disk – 1970

“Disketlerin gerçek serüveni IBM’in 23FD model disketleriyle ilk kez 1970’li yıllarda başladı. İlk önceleri sadece salt-okunur formatta çalışabilen disketler, daha sonraki modellerinde ise yazma yeteneğine de kavuştular ve ilerleyen yıllarda 80 KB’lık kapasiteye kadar ulaştılar.” 8” Floopy Disk, 5.25″ Floppy Disk ve 3.5″ Floppy Disk olarak devam eden Floopylerin boyutları küçüldükçe kapasiteleri arttı. Bugün bile hala kullanılıyorlar.

Floppy Disk


7) CD-ROM – 1980 /CD-RW – 1997

Kullanıma başlandığı anda geniş depolama alanları sayesinde popülerleşen CD-ROM’lar, son döneme kadar kullanılmaya devam ediyordu. Belki hala ediyordur. ? Standart bir diskete göre 450 kat daha fazla veriyi içinde barındırabilen CD’ler listede güçlü bir yere sahip.

CD-ROM


8)Zip Drive – 1994

1990’lı yıllarda daha büyük kapasiteli bir disket arayışı Zip Drive’ı doğurdu. 100 MB kapasitesi olan Zip, 70 disketin sakladığı veriyi tek başına muhafaza edebiliyordu.

Zip Drive


9)DVD – 1995

Yıllar içinde CD’lerin yerini almaya başlayan DVD’ler özellikle film depolamak için büyük önem taşıyordu. Çift katmanlı DVD modelleriyle birlikte kapasiteleri 8 GB’a kadar yükselen DVD’ler hala kulllanımdalar.

DVD


10)Microdrive – 1999

CF Type II slotlarında kullanılabilen, minyatür bir hard disk olan ve kapasitesini 170 B’tan 340 MB’a taşıyan Microdrive, 2006 yılı sonrasında 8 GB sınırını aşmayı başarmıştır.

Microdrive


11) Taşınabilir Hard Disk – 2000

2.5 İnç boyutlarında olan araştırma sonuçlarıma göre 2 TB kapasiteye yükselmiş olan hard diskler son yıllara kadar veri depolama için hayatımızı kurtaran en önemli araçlardı. Hala bu önemi koruyorlar. ?

Taşınabilir Hard Disk


12) SD Memory – 1999

Secure Digital Memory başlangıçta 32 – 64 MB’lık kapasiteleriyle kullanıcılara sunuldu. SDHC olarak ise 32 GB’a yükseldi. Bugün 2 TB’ı aşkın kapasite vadedildiği söyleniyor. Fotoğraf makinalarımızın vazgeçilmez parçası bugün hala başucumuzda duruyor.

SD Memory


13) USB Flash Bellek – 2000

En hafif, işimizi en çok kolaylaştıran taşıma birimi şimdiye kadar ne oldu derseniz tabii ki USB’ler. Kapasiteleri, taşıma kolaylığı, kendi üzerinden Windows’u boot edebilmesi ve anakart BIOS’unu kendi başına güncelleyebilmesi USB’yi bize sevdiiren özellikleri?


 USB Flash Bellek


14) Cloud Storage – 2010

İki kelime ile açıklayacak olursak bulut teknolojisi, online depolama birimidir. İnternete bağlı olduğunuz her yerde depoladığınız verilelere ulaşma imkanı sağlayan ve bu verilerin siz istemedikçe silinme, yok olma gibi ihtimalini ortadan kaldıran harika sistem, yeni bir çığır. Devlet büyüklerimizin “Fazla kurcalamamak lazım yoksa sıyırırsın.” şeklinde ifade ettiği bu teknoloji hayatımızda yeni bir dönem açıyor, uzak durmamak ve kafayı takmak lazım sevgili okurlar.

Cloud Storage


15) Evobulut – 2016

Bulut teknolojisinin sağladığı kazanımlar mesleki hayatlarımızda da işimizi olabildiğince kolaylaştırıyor. Evobulut, bu noktada avukatların doktorların ve müşteri kayıtlarını tutmak isteyen tüm iş yeri sahiplerinin aktivite, finans, doküman, randevu, personel yönetimini de kolaylaştırmak için hizmetinizde. Tıklamak ve ücretsiz denemek isterseniz; https://www.evobulut.com/

Evobulut

Teknolojiyle kalın..

Müşterilerimizin Değerli Yorumları