E-Serbest Meslek Makbuzu Kullanma Zorunluluğu Hakkında Detaylar

e-serbestmeslekmakbuzu

E-Serbest Meslek Makbuzu, bilindiği üzere serbest meslek sahiplerini ilgilendiren bir uygulamadır ve son zamanda bu konu üzerine çokça konuşulmasının sebebi ise getirilen belli zorunluluklardır. Peki, nedir E-Serbest Meslek Makbuzu kullanma zorunluluğu ve kimler bu kapsamda değerlendirilir. Bu zorunluluk üzerine merak ettiğiniz tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Sözü çok uzatmadan hızlıca detaylara geçelim ve E-Serbest Meslek Makbuzu kullanımının en önemli noktalarını öğrenelim.

E-SMM Kullanma Zorunluluğunun Kapsamı

19.10.2019 tarihinde 30923 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği ve Vergi Usül Kanunu Genel Tebliği ile çok kapsamlı bir Elektronik Belge Düzenlenmesi yapılmıştır. Bu Tebliğlere bağlı olarak e-Serbest Meslek Makbuzunun da zorunluluk tarihini belirlenmiş oldu.

  • E-SMM kullanma zorunluluğu ile ilgili olarak öncelikle bu zorunluluğun başlayacağı tarihten söz edelim.
  • 01/02/2020 tarihi itibariyle, faaliyetine devam eden tüm serbest meslek erbapları 01/06/2020 tarihinde zorunluluk söz konusu olacaktır.
  • 01/02/2020 tarihinden sonra faaliyetine başlayacak olan serbest meslek erbapları faaliyete başladıkları ayı izleyen 3. ayın sonunda zorunlu olacaklardır.
  • Bu uygulamaya geçecek olanlar için ise matbu makbuz kesmek üzere, geçiş tarihi itibariyle 3 aylık bir süre veriliyordu. Ancak son gelişmeler ile birlikte bu süre, zorunlu geçiş tarihine kadar uzatılmış durumdadır. Yani E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına geçiş yapmış olanlar, 01/06/2020 tarihine kadar hala matbu makbuz kesebiliyorlar.
  • E-SMM kullanımının ise bir zorunluluk haline getirilmesi yanlış anlaşılmamalıdır. Sayısız avantajı sebebi ile bu uygulama aslında kullanıcılar için çok daha mantıklı bir seçim olacaktır. E-SMM kullanmanın avantajlarından bahsettiğimiz yazımızı inceleyebilir, siz de neden E-Serbest Meslek Makbuzu kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bu sayede hem zaman tasarrufu elde edeceksiniz, hem de daha pratik bir sürece dâhil olacaksınız. Üstelik verileri arşivlemeniz de çok kolay olacak. Detaylara ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.
  • E-Serbest Meslek Makbuzu kullanma zorunluluğuna dair daha fazla bilgi ve detay için ise 15.04.2019 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağını”

Özellikle hukuk, muhasebe, denetim, tip, mimarlık, mühendislik, danışmanlık ve müşavirlik gibi alanlarda serbest meslek icra edenleri ilgilendiren bu konu, sistemsel olarak pek çok pratikliği beraberinde getiriyor. Bu alanda profesyonel bir destek almak ise işinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır. Daha fazla detay ve püf nokta için bizimle kolayca iletişime geçebilirsiniz. İcra ettiğiniz serbest mesleği, E-SMM ile çağın getirdiği kolaylıklara adapte etmek için siz de hemen harekete geçin ve son tarihi beklemeyin!

Müşterilerimizin Değerli Yorumları