e-Ticarette Başarılı Olmak İçin Altın Kurallar

e-ticarette-basarili-olmak

Günümüzde elektronik ticaret yıllık satış hacmi katlanarak artan kocaman bir sektör haline geldi. Özellikle pandemi sürecinde tüketici ister istemez alışverişlerini online ortamda gerçekleştirmek zorunda kaldı. Pandemiyle yaşamanın en kalıcı etkilerinden biri şüphesiz ki elektronik ticarete olan ilgi. Ülkemizde her yıl çok da göze çarpmayacak yüzdelerde artan e-ticarette hacim pandemiyle birlikte %100’ün üzerinde artış gösterdi. Pandemi ne zaman son bulur bilinmez ancak tüketici alışkanlıklarının yüksek oranla böyle devam edeceği söylenebilir.

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere ”Neden e-Ticaret Yapmalıyım?” sorusu akıllarda bir soru işareti oluşturuyor. Bir marka ya da işletmeye sahip olan herkesin ayakta kalabilmek için e-ticarette satış yapması gerekiyor. İşte elektronik ticaret dünyasında yeni olanlar için birkaç tavsiye…

e-Ticarette İzleyeceğiniz Stratejilere Karar Verin

E-ticaret; içinde onlarca yola sahip bir istikamet, varış noktasına ulaşmanın tonla yolu var. En başta oturup süreç planlaması yapmak sonrasında karşılaşılabilecek sorunlara hazırlıklı olmak açısından satıcıya çok fayda sağlıyor. Sadece sitede mi satış yapılacak yoksa pazaryerleri ile anlaşmalar olacak mı? Gibi cevaplanması gereken yüzlerce soruya yanıt bulmak için süreç planlaması yapmak ve bu konudaki yazımızı okumak işletme sahiplerini büyük bir yükten kurtarıyor.

e-Ticarette İnternet Siteniz Sizin Kimliğinizdir

İnternet sitesiniz sizin online platformdaki kimliğinizdir. Tüketici sizi sitenizden tanıyıp sitenize göre yargılar. Hedef müşteri kitlenize hitap eden estetik bir tasarım sizleri rakiplerinizden bir adım öne çıkaracaktır. Bunun yanı sıra sitenin alt yapısı da müşteriyi elde tutabilmek açısından oldukça önem arz ediyor. Artık odak süreleri saniyelerle hesaplanabilecek kadar düşmüş durumda. Dolayısıyla internet sitenizde yaşanacak her aksaklık size müşteri kaybı olarak geri dönecektir. Markalaşma sürecini tamamlamış her işletme hem isteklerini anlayan bir tasarımcı, hem de işinde tecrübeli bir yazılımcıyla tanışmalıdır. Kendi e-ticaret sitenizi kurmadan önce bilmeniz gereken 10 kural için tıklayınız.

Müşteri İlişkileri Departmanı

Geleneksel işletmelerde satış pazarlama kadar önem arz eden departmanlardan biri de müşteri ilişkileri departmanı. İster küçük bir butik sahibi ister büyük bir işletme yöneticisi olun, markanızın itibarını müşteri belirler. Ürünlerinize yapılan değerlendirme ve yorumlar sayesinde bir sonraki müşteriyi kazanır ya da kaybedersiniz. Müşteriyi memnun tutmak hem yeni müşteriler kazanmak hem de eski müşterilerin tekrar alışveriş yapmalarını sağlamak açısından çok önemlidir. Tüketici hatalı bir üründe ya da istenmeyen herhangi bir durumda karşısında muhatap bulmak ister. İşletme sahipleri de en az satış yapmak kadar müşteriyi memnun tutmaya da önem göstermelidir.

Ürünlerinizin Estetiği

Aynı segmentteki hemen hemen her markanın fiyatları birbirine yakındır. Rakiplerinizden çok daha ucuza satmadığınız sürece sizi öne çıkaracak şey fiyatlarınız değil daha küçük detaylardır. Bunlardan biri internet sitenizin hedef müşteri kitlesine hitap etmesi bir diğeri de ürünlerinizin düzgün fotoğraflanmış olması. Tek tıkla aynı üründen yüzlerce bulabilen müşteri kuşkusuz ki gözüne en çok hitap edeni seçer. Dolayısıyla satıcı ürün fotoğrafçılığına önem göstermelidir.

e-Ticarette Alternatif Ödeme Seçenekleri

Elektronik ticaretin en sevilmeyen konularından biri de ödeme kısmıdır. Müşteri istediği gibi ödemeyi gerçekleştirmek ister ancak satıcının her yeni ödeme için anlaşma yapması gerekmektedir. Tek bir banka ile anlaşan markalar küçük bir müşteri kitlesine hitap eder. Dolayısıyla pek tercih edilmezler. Alternatif ödeme seçeneklerinin sunulması tüketiciyi çeker. Özellikle işe yeni başlamış, güvenilirliğini henüz kanıtlayamamış markaların kapıda ödeme seçeneğini sunması markayı daha ileri taşır. 

Reklamınızı Yapın

Günümüzde e-ticaretin yaygınlaşmasıyla rakip satıcılar da durmadan artmaya devam ediyor. Fark yaratmak ve rakiplerin arasından sıyrılabilmenin yolu da reklam vermekten geçiyor. Kendini güzel pazarlayabilmek e-ticaretin ilk kuralı. Hemen hemen her marka benzer hedef müşteri kitlelerine hitap ettiğinden rakip piyasası da oldukça hızlı. Tüketicinin dikkatini çeken reklamlar vermek markanın keşfedilmesini sağlıyor. İlk adımı atıp markanın adını duyurmayı başarabilen işletme sahiplerinin bir sonraki işi de müşteriyi elinde tutabilmek oluyor. Videodan pop-up şekline kadar birçok reklam çeşidi mevcut. Televizyon reklamı da bir seçenek influencer işbirliği de. İşletme sahibinin yapması gereken hedef müşteri kitlesinin alışkanlıklarını analiz edip hitap ettiği kitleye uygun olan reklamları seçmek. 

Bir SEO Uzmanından Yardım Alın

bir seo uzmanından yardım alın


Arama motoru optimizasyonu en basit tabiri ile arama motorunda sitenizdeki herhangi bir ürün veya konu ile ilgili arama yapıldığında sizin üst sıralarda görünmenizi sağlayan hizmettir. SEO sayesinde müşteri marka adınız ile arama yapılmasa bile sattığınız bir ürün hakkında arama yaparsa sizi bulabilir. Bir SEO uzmanı ile çalışmak markanızın bilinirliğini oldukça arttırır.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları