Kobiler İçin Dijitalliğin ve Pazarlamanın Birleştiği Bir Dünya

Kobiler İçin Dijitalliğin ve Pazarlamanın Birleştiği Bir Dünya

Dijital bir sarmalın ortasındayız, zamanımız, alışverişimiz, iletişimimiz hatta ifadelerimiz dahi dijitalleşti. Bu teknolojik dönüşüm öyle güçlü ki sarıp sarmaladı hayatımızı. Günümüzün büyük kısmını internette geçiriyoruz, akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar elimizden düşmüyor. Sosyal medya çoktan bir parçamız oldu bile. Hal böyle çünkü artık her şey basitleşti. Dijital dünyanın sağladığı erişim kolaylığı bize sınırsız fırsatlar sunuyor. Üretim ve tüketimin çoğunluğunun dijital üzerinden yapıldığı bu dönemde fırsatlardan en çok da iş dünyasında yararlanılıyor.


Mobil teknolojiler sayesinde her türden işletme, daha geniş çapta bir başarıya ulaşıyor. Ülke ekonomisine katkısı büyük olan KOBİ’ler için de geçerli bir gelişimden söz ediyoruz. Yönetimde dijital avantajlardan faydalanan işletmeler pazarlama alanında da aynı yolu izliyorlar. Yani pazarlama işlemleri daha da kolaylaşıyor ve kitle ulaşım alanı daha da geniş bir konuma yayılıyor.


Tabi dijital oluşumun var olması bu işler için yeterli değil. Asıl mesele bundan faydalanabilmek, yönetimi internet üzerinden yürütüp geliştirebilmek, kitlelere ulaşmak ve daha verimli dönütler almak. Yani Pazarlama’nın dijitalle buluşması ve bu buluşmanın da işletmenin değerini artırması çağımızda iş dünyasının dinamizmini önemli ölçüde şekillendiriyor.


Fakat maalesef Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler bilgi teknolojilerini kullanma anlamında yetersiz sayılmaktadırlar. Bilişim altyapısı yetersizliğinden kaynaklanan bu durum yüzünden KOBİ’ler en çok ihtiyaçları olan pazarlama süreçlerini yönetmekte zorluk yaşıyorlar.


Peki, Kobiler Dijital Pazarlamadan Nasıl Faydalanmalı?


Zaman, altyapı, insan gücü ve para kaynakları bakımından kısıtlamaları olan KOBİ’lerin pazarlama stratejisini yönetirken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bu kaynaklar bağlamında görülecek en ufak kayıp işletmeyi büyük ölçüde olumsuz etkileyebiliyor. Durum böyleyken ilk olarak pazarlamada bütün adımları itinayla atmak gerek. İşte bu noktada KOBİ’ler için dijital pazarlamanın gerekliliği yadsınamaz.


Dijital pazarlama stratejisinin hedefe yönelik olarak değişik kanallara yönelmesi muhtemel. Satışı artırmak, marka tanınırlığını artırmak, müşteri ile etkileşimi güçlendirmek, yeni müşterilere ulaşmak gibi amaçlar stratejik süreçte farklılıklar gösterir. Fakat dijital ortamda pazarlama stratejisi söz konusu olduğunda, yani sosyal medya işin içerisine girdiğinde aşağıda belirteceğimiz başlıca unsurların göz önünde bulundurulması zorunluluk taşıyor.


“Küçük İşletmelerden Büyük Girişimlere!”


Sosyal Medya ve Görünürlük


Mali kısıtlamaların reklam camiasında tanıtım yapmanıza engel olması tarihte kaldı. KOBİ olarak sosyal medya üzerinden hedef kitlenize ve müşterilerinize ulaşmanız artık büyük paraları gözden çıkarmanızı gerektirmiyor. Sosyal medyayı verimli kullanabildiğiniz takdirde göreceksiniz ki hedef kitleye ulaşma, kurumunuzu kişiselleştirme, misyon ve vizyonunuz ile birlikte potansiyel müşterilerle etkileşiminiz daha kolay ve hızlı yolla değerlenecektir.


İçerik Pazarlaması


KOBİ’lere interaktif olarak en büyük avantajı sağlayacak unsurlardan birisi de web sitesi sahibi olmaktır. İşletmenizi en iyi biçimde yansıtacak bir web sitesi dijital dünyadaki mağazanız demektir. Sosyal medya hesaplarınızı da entegre ederek yapılan aramalarda üst sıralarda yer almanız kalitenize başarılı bir katkı sağlayacaktır. Ayrıca sitenin kullanıcı odaklı ve mobil cihazlara da uyumlu modda tasarlanmış olması rekabetçi avantaj yaratma konusunda adeta kaçınılmaz olmalıdır. Ayrıca, düzenli olarak güncellediğiniz, faydalı bilgilere değindiğiniz bir blog sayfası yayımlarsanız dijital dünyanın velinimetlerine doyamazsınız. Burada bir püf noktası verelim; video, görsel, grafik gibi içerikleri de aralara serpiştirirseniz pazarlamanın can alıcı etkilerini hedef kitleye aşılamış olursunuz.


Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Ölçümleme



Akıllı algoritmalara ve önemli anahtar kelimelere bağlı olarak gelişen ve web sitenizi arama motorlarında üst sıralara çıkarmanızı sağlayan SEO da KOBİ’niz için göz önünde bulundurulması gereken büyük bir faktör. Bırakın dijital algoritma sistemi işletmenizi insanlara daha yakın kılsın.


İşletmenizin yatırım geri dönüş ve kazançlarını ölçmenin kolaylığı da yine dijitalden geçiyor. Profesyonel çalışmanıza katkı sağlayacak verileri dijital ortam üzerinden yürüttüğünüzde ulaştığınız sonuçlar daha güvenli ve sağlıklı olacaktır.


Özetle; KOBİ’ler dijital mecranın getirileri ile kısıtlamaları ortadan kaldırma imkânına sahipler. Pazarlama unsurlarının faydalarından yararlanarak kendilerini büyük çaptaki rekabet ortamına katma şansına da… Tek gereken kendinizi göstermek, bir adım öne çıkmak. Bilgi; algı ve varlık arasındaki köprüdür. O’nu doğru noktada, tam kıvamında iletebilirseniz hak ettiği değeri elbet görecektir.


KOBİ’lerin gelişimi ve bu konuda faydalı bilgiler edinmek isterseniz; Satışbulut olarak detaylandırdığımız yazımıza linkten ulaşabilirsiniz.


Ayrıca bulut sistemimizi deneyimlemek KOBİ’nizi dijitalleştirerek iş alanında güçlenmek istiyorsanız www.evobulut.com adresinden ilgili desteğe ulaşabilir, programı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilir ve işinizi teknolojinin gücü ile birleştirerek KOBİ’nizi bulutlara taşıyabilirsiniz. 🙂


Müşterilerimizin Değerli Yorumları