E-fatura kullanıcılarının kamu kurumlarına kesebildikleri fatura türüdür. E fatura kullanıcıları 1 Mart 2019 tarihi itibari ile kamu kuruluşlarına düzenledikleri faturaları e-fatura olarak kesebilmektedirler. Kamu kurumlarına fatura keserken e-fatura tasarımına ilave olarak sınıflandırma kodu, menşei bilgisi ve banka bilgilerinin olması şarttır.
Sınıflandırma Kodu: Ürün takibinin sağlanabilmesi için verilen koddur. Program içerisinde yer alan stok ya da hizmet koduna denk gelmektedir.
Banka Bilgileri: Faturada banka bilgilerine mutlaka yer verilmelidir. Kamu kurumları ödemelerini banka üzerinden gerçekleştirmektedirler.
Gönderim Senaryosu: Kamu faturası olarak düzenlenen e–faturalar sadece “TEMEL FATURA” senaryosu ile gönderilmektedir. Temel fatura senaryosu ile gönderilmemiş e faturaların senaryoları da “TEMEL FATURA” olarak belirlenir. Faturalara kamu tarafından bir cevap alınmadığı için senaryosu “TİCARİ FATURA” olarak belirlenmemiştir.
Programımız yardımı ile kamu faturalarınızı da rahatlıkla kesebilmektesiniz. Faturanızı oluşturmadan önce müşterinizin kartına giderek “Senaryo” kısmını “Kamu” olarak işaretlemelisiniz. Müşteriniz firma ise “Firma Yönetimi” şahıssa “Kişi Yönetimi” modülünü kullanmalısınız. İki modülde de “E-Fatura Bilgileri” kısmına gelerek senaryoyu belirleyebilirsiniz.
Faturayı oluşturmak için “Fatura” – “Satış Faturası” modülüne geliniz. Gelen ekrandan “Ekle” butonuna basınız. Müşteri, tarih, vade tarihi gibi alanları doldurduktan sonra “Ürün Ekle” butonuna basarak ürünlerinizi ekleyiniz. Ve “Onayla” butonuna basarak faturanızı hazır hale getirmiş oluyorsunuz.
Faturanızı göndermeden önce “İşlemler” butonunun altından “Fatura Önizleme” diyerek faturanızı kontrol edebilirsiniz. Faturanız doğru kesildiyse “Fatura Gönder” diyerek faturanızı gönderebilirsiniz.