Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

sebest-meslek-makbuzu

Serbest meslek makbuzu, adı üzerinde serbest meslek ile meşgul olan kişileri ilgilendiriyor. Serbest meslek erbabı olan kişilerin, gerçekleştirdikleri faaliyetleri sebebi ile tahsilat karşılığında düzenleyip sunması gereken bir evrak türüdür. Gelir Vergisi Kanunu’nun 66. Maddesine göre gerçekleştirilen serbest meslek makbuzu düzenleme işlemi, pek çok meslek grubunu ilgilendiriyor. Kısacası bir serbest meslek makbuzu düzenlemesi gereken kişilere bakacak olursak; Mimar, Avukat, Diş hekimi, Doktor, Mühendis, Veteriner Hekim, Müşavir, Serbest Muhasebesi Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, Kimyager, Noter, Ressam, Yazar, Öğretmen, Artist, Ebe ve Sağlık Memuru ilk akla gelenler olmakla birlikte, bu listeyi daha da uzatmak mümkündür.

Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Düzenlenir?

Serbest meslek makbuzu nedir sorusunu cevapladığımıza göre bir de bu evrakın nasıl düzenleneceğini görelim. Eğer bir Serbest meslek erbabı iseniz, ilk iş olarak Vergi Dairesi’ne giderek Serbest Meslek Mükallefiyeti açtırmanız gerekmektedir. Sonrasında ise anlaşmalı bir matbaaya başvurarak, Serbest meslek makbuzu bastırmalısınız. Tüm bunların ardından ise gerçekleştireceğiniz faaliyetlerin karşılığında tahsil edeceğiniz ödemeyi, Serbest meslek makbuzu düzenleyerek belgeleyebilirsiniz. Bastırdığınız makbuzu, uygun şekilde doldurduktan sonra müşterinize vermeniz yeterlidir. Ancak bu durum, klasik uygulamada böyledir. Günümüzde teknolojinin her alanda hızla gelişim göstermesi, bizi E-serbest meslek makbuzu düzenlemeye itiyor. Dolayısıyla E-serbest meslek makbuzu olarak ifade edilen yeni bir kavram ile tanışıyoruz.

E-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

E-serbest meslek makbuzu, aslında bildiğimiz Serbest meslek makbuzundan farklı değildir. Aynı amaçla düzenleniyor ve yine aynı şekilde tahsilat karşılığında müşteriye sunuluyor. Peki, farkı nedir? Farkı ise matbaaya bastırdığımız makbuzları doldurarak müşteriye sunmuyor olmanız. Bunun yerine online ortamda pratik bir şekilde hazırlanan makbuzu çıktı alarak kişilere sunabilirsiniz. Bu da oldukça pratik ve de hızlı bir şekilde Serbest meslek makbuzu düzenlemeyi sağlamaktadır. Üstelik dilerseniz hazırladığınız makbuzu online ortamda mail olarak da kişilere iletebilirsiniz. Yine de bu da oldukça pratik bir uygulama olacaktır. Serbest meslek makbuzu düzenleme işini çağa uygun şekilde gerçekleştirmek ve zaman tasarrufu yaratmak isterseniz; hemen ekibimiz ile iletişime geçebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları