e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Ülkemizdeki son gelişmelere baktığımızda her açıdan dijitalleşmeye gidilen bir dönemde olduğumuzu söyleyebiliriz. Faturalarımızı artık tek tuş ile keserken kargo işlemleri ile uğraşmayarak oturduğumuz yerden karşı tarafa faturalarımızı gönderebiliyoruz. Bu işlemleri yaparken ise sürekli olarak kullandığımız e-fatura ve e-arşiv fatura kavramları karşımıza çıkıyor. Peki bu ‘e-fatura ve e-arşiv fatura nedir?’ ‘Arasındaki farklar nelerdir?’ gibi aklınıza takılan sorulara gelin birlikte cevap bulalım.

e-Fatura Nedir ?

Her iki tarafın e-fatura uygulamasına geçiş yapmış olduğu durumlarda elektronik ortamdan alınan ve gönderilen faturalandırma uygulamasıdır. 

e-Faturaya baktığımızda;

  • Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gereklilik halinde güncellemekte olduğu 421 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-faturaya kimlerin ve hangi sektörde yer alan firmaların geçmesi gerektiği ile ilgili zorunluluklar bulunmaktadır.
  • Bu zorunlulukların dışında fatura kesmek ile yükümlü olan herkes dilediği zaman mali mühür ya da e-imza aracılığı ile e-faturaya geçiş sağlayabilir.
  • e-Faturaya geçiş sağlayan herkes aynı zamanda e-arşiv fatura oluşturmakta da serbesttir.
  • e-Fatura kesildikten sonra çıktısının alınıp saklanmasına gerek yoktur. Böylece çevre dostu bir uygulama olduğuna da değinebiliriz.
  • Yapılan ticari işlemlerin uluslararası standartlar çerçevesinde yürütülmesi amacı ile ortaya çıkmış olan UBL kod kavramı, e-faturada bulunması zorunlu olan bir formattır.
  • e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak istediğinizde GİB Portal, entegrasyon ya da özel entegratörler aracılığı ile işlemlerinizi yürütebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura Nedir ?

E-fatura uygulamasına geçen mükellefler eğer karşı taraf e-fatura uygulamasını kullanmıyor ise, bu şirketlere ya da son kullanıcılara e-arşiv fatura göndermek zorundadırlar.

e-Arşiv faturaya baktığımızda ise;

  • e-Arşiv fatura uygulamasından faydalanmak isteyen kullanıcılar ise önce e-fatura uygulamasına geçiş yapmalıdır.
  • Düzenlenen yeni tebliğ ile cirosu belli bir miktarın üzerinde olan şirketler ve önceden belirlenmiş olan bazı sektörlerdeki firmaların e-arşiv fatura kesmeleri mecburi kılınmıştır.
  • Mecburiyet dışındaki durumlarda isteyen herkes e-faturadaki gibi e-arşiv fatura kesebilmektedir. Fakat öncelikle e-faturaya geçiş yapılması şartı bulunmaktadır.
  • e-Arşiv fatura kesildikten sonra zaman dalgası ve mali mühür ile birlikte saklanması zorunludur.
  • e-Arşiv faturada UBL formatı zorunlu değildir, tercih edilen serbest bir format kullanılabilir.
  • Özel entegratör ya da kendi bilgi işlem sistemi aracılığı ile e-arşiv fatura kesilmeye başlanabilir.
  • e-Arşiv faturaların Gelir İdaresi Başkanlığı’na aylık olarak raporlanması gerekmektedir.

Evobulut sistemi üzerinden faturalarınızı keseceğiniz zaman vergi numarasını girmiş olduğunuz carinizin e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığını sistem sizlere otomatik gösterir sizler ise e-faturalarınızı hızlıca keserek diğer işlerinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. 

Alışma sürecinde olduğumuz e-fatura uygulamasına hala geçiş yapmayanlar için ise kimlerin geçiş yapmak zorunda olduğunu ve e-fatura avantajlarını anlattığımız blog yazımıza buradan ulaşabilir; ücretsiz entegrasyon kampanyamızdan yararlanmaya başlamak için ise adresine tıklayarak Evobulut‘a hemen ücretsiz giriş yapabilirsiniz!

Müşterilerimizin Değerli Yorumları