e-Fatura Hakkında Bilmeniz Gereken 18 Soru ve Cevap

e-faturaya-kimler-gecebilir

e-Fatura Nedir?

Elektronik bir fatura çeşidi olan ve matbu fatura ile aynı kanuni özelliklere sahip tek farkı ise dijital ortamda hazırlanmış faturalara e-fatura denir.

e-Faturaya Nasıl Geçilir?

Şahıs şirketiniz varsa e-imza sertifikası dağıtma yetkisi olan kuruluşlardan edineceğiniz e-imzanız ile e-fatura başvurusunda bulunabilirsiniz.

Mali mühür, tüzel şirketiniz var ise e-faturaya geçmek için ilk adımdır. Gelir İdaresi Başkanlığı’na mali mühür almak için başvuru yaptığınızda hem yasal süreçleriniz başlamış olur, hem de artık e-faturaya geçiş için ilk adımı atmış olursunuz. Gelir İdaresi Başkanlığı sizlere 5-7 gün arasında mali mühürünüzü gönderdikten sonra ise geriye sadece aktivasyon işlemlerini gerçekleştirmek kalır.

Mali Mühür Nedir?


mali mühür nedir


Mali mühür; 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde Başkanlık için TÜBİTAK-Kamu SM tarafından hazırlanmış olan elektronik sertifika alt yapısıdır. Kişilerin kullanıyor olduğu e-imza nasıl ıslak imza yerine geçiyor ise mali müdür için de kurumsal e-imza çeşididir diyebiliriz.

Bir Tane Mali Mühür Almak Yeterli Midir?

Evet, yeterlidir. Almış olduğunuz mali mühür üç yıl boyunca geçerlidir. Üç yıl sonunda tekrar mali mühür başvurusunda bulunabilirsiniz.

Mali Mühür Fiyatları Nelerdir?

3 Yıl geçerli olan mali mühür sertifikası ve güvenlik hizmetleri sertifikasının güncel fiyatları aşağıdaki gibidir.

Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 289,10 TL (245 TL + KDV)

Gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 182,90 TL (155 TL + KDV)

Nasıl e-Fatura Kesmeye Başlayabilirim?

e-Fatura kesmeye başlamak için önünüzde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sağlamış olduğu ücretsiz bir Portal, GİB ile entegrasyon ve özel entegratör gibi üç farklı yol mevcuttur. Mali mühürünüz elinize ulaştıktan sonra bu üç seçenekten birinde karar kılarsınız ve e-faturalarınızı kesmeye başlarsınız.

Seçeneklere bakıldığında Evobulut ile e-fatura kesmek ise birçok müşterinin tercih ettiği bir seçenektir. Firmalar, iş süreçlerini tek bir platform üzerinden yönetirken aynı ekran üzerinden de fatura işlemlerini gerçekleştirmektedir. Herhangi bir entegratöre ihtiyaç duymadan faturalama işlemlerinizi yapabileceğiniz Evobulut, mali mühürünüz geldikten sonra aktivasyon işlemlerini de sizler için hazır hale getirir. Sizler de yıllık alımlarda hediye ettiğimiz 250 kontör ile e-faturalarınızı hemen kesmeye başlayabilirsiniz.

Kimler e-Faturaya Geçebilir?



e-faturaya-kimler-gecebilir

Biliyorsunuz ki Gelir İdaresi Başkanlığı Ekim 2019’da Resmi Gazete’de yayımladığı tebliğ ile e-faturaya geçme zorunluluğu hakkında bazı güncellemeler yaptı. Bu şartları sağlayan firmalar belirlenen son tarihe kadar e-faturaya geçmek zorundalar. Ancak zorunluluk şartlarına uymasa bile isteyen her firma e-faturaya geçmekte serbest. E-faturaya geçmek için yeter ki fatura kesen bir işletmeniz olsun.

e-Faturaya Geçiş Ücreti Nedir?

e-Faturaya geçmek isteyenlerin bir çekincesi de masrafının çok olacağı düşüncesi. E-Faturaya geçmenin sağladığı faydalara da baktığımızda aslında çok masraflı bir işlem olmadığını göreceksiniz. Çünkü e-faturaya geçen firmalar masraflarının azaldığını kendileri fark etmektedir. Mali mühür dışında eğer özel olarak bir entegrasyon istemiyorsanız e-faturanın bir masrafı bulunmamaktadır.

Evobulut’un ürünlerini yıllık alan müşterilerimiz için herhangi bir entegrasyon ücreti yoktur. Mali mühürünüzü aldıktan sonra kurulum işlemlerini ücretsiz olarak sizler için gerçekleştiren Evobulut, ayrıca 250 kontör de hediye ederek e-faturalarınızı hızlı bir şekilde oluşturmanıza yardımcı oluyor.

e-Faturaya Geçmenin Avantajları ve Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Daha önce ‘’e-Faturaya Geçişin Avantajları’’nı anlattığımız blog yazımıza buradan ulaşabilir, detaylı bir şekilde e-faturanın sağladığı faydalar hakkında bilgi alabilirsiniz. Biz yine de kısaca özetlersek;

  • Faturalama maliyetini azaltır.
  • Tek bir tuş ile faturalarınızı kesebilir; zamandan tasarruf edersiniz.
  • Faturalarınızda bir yanlışlık olduğunda hızlı bir şekilde müdahale edebilirsiniz.
  • Çevre dostudur.
  • Muhasebecilerinizin de iş takibini daha kolay yapmasını sağlar.
  • Evobulut sizler için yasal süre boyunca eski faturalarınızı arşivler.

Kağıt Faturadan Bir Farkı Var Mı?

Kanuni açıdan hiçbir farkı yoktur. Faturayı yazdırıp saklamanıza da gerek yoktur. Önceden kesmiş olduğunuz faturayı dijital ortamdan keserek işlemlerinizi daha basitleştirmiş olursunuz.

e-Faturayı Kimlere Gönderebilirim?

Her iki tarafında e-fatura mükellefi olduğu durumlarda gönderilen fatura türü e-faturadır.

Karşı Tarafın e-Fatura Olduğunu Nasıl Anlayacağım?

Gelir İdaresi Başkanlığı, sitesinde e-faturaya kayıtlı kullanıcıları sorgulayabileceğiniz bir sayfa hazırlamıştır.

Fakat Evobulut’ta karşı tarafın VKN veya TC numarasını yazdığınızda sistem otomatik olarak kontrol sağlar.

e-Fatura Olmayanlara e-Fatura Kesebilir Miyim?

Eğer karşı taraf e-fatura mükellefi değil ise karşı tarafa kesmiş olduğunuz faturanın adı e-arşiv fatura olur.

Gönderdiğim e-Fatura Üzerinde Değişiklik Yapabilir Miyim?

Maalesef gönderilmiş olan e-fatura üzerinde düzeltme ya da oynama gibi bir işlem söz konusu değildir. Ancak iptal edilip ya da iade kesilen e-faturaları yeniden oluştururken tekrar düzenleyebilirsiniz.

e-Fatura İptal Edilebilir mi?

Gönderilen e-faturaların iptali ya da iadesi elbette bulunmaktadır. Yasal süre içerisinde iptal edilen e-faturaları tekrar oluşturabilir ve karşı tarafa tekrar gönderebilirsiniz.

e-Fatura İrsaliye Yerine Geçer Mi?

Eğer göndermeye hazırladığınız e-faturanızın içeriğinde düzenleme tarihi yanında düzenleme saati ve dakikasını belirtip faturanın çıktısında da ‘’İrsaliye yerine geçer.’’ ifadesinin yazılmış haline kaşe imza yaparsanız e-faturanızı irsaliye yerine de gönderebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için GİB’in konuyla ilgili sayfasına bakabilirsiniz.

e-Faturaları Yazdırıp Saklamalı Mıyım?

Hayır yazdırmanıza gerek yok. Dönüşümün sağladığı en büyük yararlardan biri de çıktı alıp saklamak ile uğraşmamanızdır. E-Faturalar dijital ortamda hazırlanıp karşı tarafa iletilir. Sizler de çıktısını alıp dosyalamak ile uğraşmazsınız.

Yazdırmak istediğiniz takdirde ise direkt olarak çıktısını alıp saklayabilirsiniz. Herhangi bir ıslak imza ya da mühür kullanmanıza gerek kalmaz.

e-Faturaya Geçme Zorunluluğum yok. Neden e-Faturaya Geçeyim?

Her geçen sene güncellenen zorunluluklar ile birlikte devlet tüm mali işleri tek bir noktadan yürütmek adına kapsamı daha da genişletiyor. Şu an e-faturaya geçme zorunluluğunuz yoksa bile ilerleyen zamanlarda bu durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yukarıda saymış olduğumuz e-faturaya geçişin avantajlarını göz önüne alarak e-faturaya geçmek için bizce geç kalmamalısınız. Evobulut ile e-faturaya geçerek hem tüm iş süreçlerinizi tek bir noktadan yürütüp hem de tek bir tuş ile kolayca faturalarınızı kesmeye başlayabilirsiniz.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları