Endüstri 4.0 ya da Nesnelerin İnterneti

endüsti4.0

Kitaplarda okurken devrimin bir gecede olduğu hissi kaplıyor insanı. Halbuki devrim içimizde, bizimle birlikte büyüyor…

Sanayi devrimi, standartlaşma, kültür endüstrisi, küresel köy derken şimdilerde nesnelerin internetini (Internet of Thing) konuşmaya başladık. Her şey buhar gücünün keşfiyle başlamıştı oysa. Ardından hızla akan süreç beraberinde fabrikalaşmayı, metropolleri, ulaşım ve iletişim alanlarında devasa bir gelişmeyi getirdi. Bugün dijitalleşmenin ve yazılımın gücüyle daha ne kadar ileri gideceğimizi planlıyoruz, hatta uygulamaya başladık…

Endüstri 4.0; bilgi teknolojilerinin, dijitalleşmenin, sanal gerçekliğin yardımıyla kar marjının yüksek ve hatanın neredeyse hiç olmayacağı üretim sistemlerinin peşinde olan bir proje adı olarak adlandırılabilir. Kendi kendini üreten fabrikalar inşa eden robotlar, hatasız yazılımlar sonucu ortaya çıkan kusursuz işler ve tüm bunların arka planında yer alan geliştirici, yaratıcı ekip ile yeni bir çağa ilk adımı attık diyebiliriz.

Endüstri Devrimi: Endüstri 4.0

Sanayileşme buhar gücüyle başlayıp elektrik, bilgisayar-otomasyon ile devam etti. 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan nesnelerin interneti ise ilk kez Almanya’da Honnover Fuarı’nda kullanıldı. 2012 Ekim ayında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann 4. Sanayi Devrimi öneri dosyalarını Alman Federal Hükümeti’ne sundu.

Almanya’nın öncüsü olduğu Endüstri 4.0 teknolojisi ilk olarak Avrupa’da yayıldı, ardından ABD ve Japonya kendi endüstrilerinde bu teknolojiye yer açtı. Tüm dünyada ilgi uyandıran bu sistem Türkiye’de dahil olmak üzere tüm ülkeler için üretimdeki ve yaşam standartlarındaki gelişimin  anahtarı olarak görülüyor.

Şu anda nesnelerin internetini (IoT)  kimler kullanıyor?

Dünyaca ünlü markalardan örnekler;

Lego

İşe 1932 yılında tahta parçaları ile başlayan Lego, bugün “akıllı” fabrikalarında, simülasyonu üretilen kusursuz kalıplar sayesinde, daha önce ürettiği tüm parçalara uyum sağlayan parçalar üretmeye devam ediyor.

Bosch

Bosch, web destekli hizmetlerinde Bosch IoT Cloud sayesinde, beş milyon civarında makineyi ağa bağlamış durumda. Ayrıca müşterilerine sürücüler, sensörler ve robot asistanlar sunabilen bir alt yapıya sahip.

Koç

KoçSistem kurmuş olduğu 360 IoT platformu ile farklı sektörlerin kullanımına uygun entegre çözümler üretebilen bir yapıyı hayata geçirdi . “Platform 360 ile kurumlar, sahip oldukları fiziksel nesneleri bağlı hale getirerek, müşterilerine, fiziksel ve dijital birikimlerini bir araya topladıkları  bir müşteri deneyimi sunuyor.”

Festo

Festo bir çok alanda endüstri 4.0’a uygun ürünler üretmeye yönelmiş bir firma. Piyasada nesnelerin internetinin temel uygulayıcılarından biri olarak biliniyor.

Endüstri 4.0 hakkında daha detaylı bilgi edinmek, gelişmelerden haberdar olmak, konu hakkında çalışan kurum, kişi ve markaları yakından tanımak isterseniz Endüstri 4.0 Platformu işinize yarayabilir. Bilgiyle kalın…

Müşterilerimizin Değerli Yorumları