İleti Yönetim Sistemi Nedir?

ileti yönetim sistemi nasıl çalışır

Ticaret Bakanlığı’nın 4 Ocak tarihli yönetmelik ile hızlı ve etkili bir şekilde devreye aldığı ileti yönetim sistemi, hizmet sağlayıcılarının; reklam, bilgilendirme, tanıtım, hatırlatma, anket tebrik ya da kutlama amacı ile vatandaşlara göndermek istedikleri ticari içerikli; yazılı ya da sözlü iletilerinin onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemine verilen isimdir. İlk olarak 2015 yılında yayınlanan yönetmelik ile gündeme taşınan konu, son olarak 2020 yılı ocak ayında, yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yayınlanan son yönetmelik ile tam olarak çerçevelendirilmiş ve zaman planlaması da yapılarak devreye alınmıştı. Ocak ayında İleti Yönetim Sistemi’nin açılması ve bunun duyurulmasını takiben, aynı ay içerisinde hizmet sağlayıcılarının başvuruları alınmaya başlanmış ve son olarak da temmuz ayında hizmet sağlayıcıları için İleti Yönetim Sistemi Platformu devreye alınmıştı.

İleti Yönetim Sistemi ile, vatandaşın sadece istediği markalara ait bilgi ve reklam iletilerini alması sağlanırken, rahatsızlık verici tanıtım mail ve SMS’leri ile meşgul edilmesinin de önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Hizmet sağlayıcıları hazırladıkları ileti için onay aldıktan sonra, sadece bu iletiyi almak için onay veren kişilere iletebilecek ancak yine de ileti içerisinde vatandaşın ret cevabı verebilmesini sağlayacak link yapılarına da yer vermek zorunda olacaktır.

İleti Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

ileti yönetim sistemi nasıl çalışır


Öncelikle hizmet sağlayıcıları, ticari iletiler için kullanacakları markanın tescil belgesi, MERSİS numarası ve imza yetkilisine ait kurumsal uzantılı e-posta adresi ile Cep telefonu numarası ve TC Kimlik numarasını kullanarak sisteme başvuru yapmalıdır. Daha öncesinde var olan izinleri 1 Aralık tarihine kadar sisteme yükleyerek kullanabilen hizmet sağlayıcılar bu tarih itibari ile eski izinleri maalesef yükleyememektedir. Sonrasında iletilerini; mail, SMS ya da sesli olarak müşterilerine iletecek ve onay alınmış olsa da ileti içerisinde ret kanalını seçebileceği bir seçeneği mutlaka sunmaya devam edecektir.

Vatandaş açısından İleti Yönetim Sistemi büyük kolaylık sağlarken, hem İleti Yönetim Sistemi resmi internet sayfası, e-devlet, sisteme ait mobil uygulama hem de çağrı merkezi kanalı ile daha önce vermiş oldukları izin ve onayları değiştirme işlemlerini kısa sürede gerçekleştirmelerine de olanak tanıyacaktır.

Güncelleme: Tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri sistem olan İleti Yönetim Sistemi’ne kaydolma ve mevcut onaylarını yükleme tarihi ertelenmiştir!

Ticaret Bakanlığı’nın 30 Kasım 2020 tarihinde İleti Yönetim Sistemi’ne dair yapmış olduğu basın açıklamasına göre;

-150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme son tarihi 31 Aralık 2020 tarihine; bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Şubat 2021 tarihine,

-150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme son tarihi 31 Mayıs 2021 tarihine; bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Temmuz 2021 tarihine ertelenmiştir.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları