E-İrsaliye Nasıl Gönderilir ?

Elektronik irsaliye; kağıt irsaliye ile aynı nitelikte olan fakat dijital ortamda düzenlenen belgelerdir.

-E-İrsaliye, GİB tarafından yayınlanan E-İrsaliye Uygulamasına İlişkin Teknik Kılavuzda belirtilen format ve standartlara göre dijital ortamda düzenlenir, dijital ortamda alıcıya gönderilir, saklanır ve gerektiğinde ibraz edilir.

-E-irsaliye, ürünün sevkinden önce hazırlanarak GİB üzerinden alıcısına gönderilir.

Firma kartı içerisinde "Ticari Bilgiler" alanında yer alan  Vergi dairesi ve Vkn/Tc alanına veri girişi yapıldığında firma E-İrsaliye kullanıyor ise;

E-Fatura bilgileri sekmesinde yer alan İrsaliye Alıcı Posta Kutusu alanı otomatik olarak gelecektir.

Ancak İş yeri bazında farklı lokasyonlarda muhasebe tutuluyorsa, bu durumda firmalar tek bir vergi numarasına birden fazla etiket tanımı yapabilmesi sebebiyle

Alıcı posta kutusu alanında birden fazla etiket görüntüleniyor olabilir. Satış irsaliyesi oluşturup gönderdiğinizde alıcı etiket tanımı uyarısı alıyorsanız; Firma kartı içerisinde E-Fatura bilgileri sekmesinde yer alan İrsaliye Alıcı Posta Kutusu alanının sağında yer alan çark a tıklayarak bir diğer etiket tanımını seçmeniz gerekmektedir.


1

Diğer önemli bir detay ise firma kartında “E-Posta Bilgileri” alanına mail adresinin eksiksiz yazılması ve “E-İrsaliye Bildirim” tikinin işaretli olması olacaktır.


2

Ayrıca E-İrsaliye düzenlerken zorunlu alanlar da unutulmamalıdır.İlgili alanlar şu şekildedir;

3

  • e-İrsaliyenin düzenlenme tarihi ve belge numarası.

  • e-İrsaliyeyi düzenleyenin adı/soyadı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası.

  • Müşterinin adı/soyadı, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, iş yeri adresi ve farklı ise teslimat adresi.

  • Taşınan malın nevi, miktarı.

  • Fiili sevk tarihi ile saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı.

  • Malı taşıyan aracın plaka ve şoför (ad-soyad/TCKN) bilgileri ya da taşımayı yapan kargo lojistik firmasının bilgileri (TCKN-VKN/Ad-Soyad)

Bu adımları tamamladıktan sonra “İrsaliye” – “Satış İrsaliyesi” modülüne gelerek irsaliyenizi düzenleyebilirsiniz.Satış irsaliyenizi oluşturabilmek için İlgili yazımızı inceleyebilirsiniz.


4


Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra ilgili irsaliye içerisinde “İşlemler” butonunda yer alan “İrsaliye Gönder” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları