Dijital Pazarlama Yoluyla Marka Konumlandırma ve Satış Yapma Stratejileri

Dijital Pazarlama Yoluyla Marka Konumlandırma ve Satış Yapma Stratejileri

E- Ticaret Sitesi 

E- Ticaret Sitesi



“Alışveriş yapmak herkesin gereksinimi ve vazgeçilmez tutkusu.”

Son zamanlarda herkesin elektronik alışverişe daha fazla yönelmesi üreticileri ve pazarlama firmalarını değişik çalışmalarla müşteri çekmeye yöneltti. Artık mağazalara gidip saatlerce kuyruklarda beklemek, devamlı aramak ve yorulmak yavaş yavaş unutuluyor. E-ticaret her geçen gün daha da popüler ve talep gören bir sektör olmaya devam ediyor. Öyle ki geçtiğimiz yılda internet üzerinden yapılan alışveriş, sıcak alışveriş olarak tabir edilen fiziki satışları geçmiş durumda. Aradığını bilen ve keyifli bir alışverişin keyfini sürmek isteyenler e-ticaret siteleri sayesinde zamandan tasarruf ediyorlar.


E- Ticaret İçin Gerekenler

E-ticaret yapmaya başlamak için ilk önce bir vergi mükellefi olmalı yani fatura kesebilmelisiniz. Satışını yapacağınız ürün ya da hizmetin kaydı, resmi olarak tutulduğu, bir başka anlatımı ile vergi birimlerince bilindiği için satış vergilendirilmelidir. Bu da fatura kesmelisiniz anlamına gelmektedir. Daha sonra ihtiyacınız olan şey, bir e-ticaret yazılımıdır. Sıradan olan web siteleri katalog tarzı denen anlayış ile kurulduğu için sepete ekleme ve alışveriş tamamlayıcı fonksiyonları barındırmadığından bu tip web sitelerinden satış yapamazsınız ve burada size gereken tüm bu gerekli fonksiyonları barındıran bir interaktif e-ticaret yazılımıdır. Bundan sonrası ürün ve hizmetlerin teslimat yöntemlerini belirlemektir.


E- Ticaret’in Geleceği

Genç nüfus ve gençlik nüfusunun teknoloji ve internet ile bağı sayesinde ülkemizde e-ticaretin gelecek üç yılı çok parlak görünüyor. Rakamlarla ifade etmek gerekirse 2016 yılı için %25 gibi ciddi bir rakam söz konusu. Bu öngörülen büyüme rakamı bir sonraki beş yıl içerisinde de %20’nin altına düşmeyecek.


E- ticaret Sitenizin Mobil Versiyonunu Oluşturun

Bir yazılım desteği ile e-ticaret sitenizin mobil versiyonunu yaptırmak sitenize bu yaptığınız yatırımdan çok daha fazla kazanç sağlayabilir.


Şöyle bir örnekleme yaparsak kullanıcılar dışarıda olduklarında ya da bir ürününüz dikkatini çektiğinde ve incelemek istediklerinde o an bilgisayarlarını açmak istemeyebilirler ya da uygun bir ortamda bulunmuyor olabilirler. Mobilden siteye normal olarak giriş yapmak kullanıcılar için daha zordur. Bu sebeple sitenizin mobil versiyonu olması hem kullanıcının işini kolaylaştırır hem telefon ve tabletlerden sizi rahatça incelemelerine izin verir. Firmalar, kullanıcılara kendilerine ne kadar fazla ulaşım kolaylığı sunarsa o kadar e- ticaret sitesi üzerinden satış yapma imkanları artacaktır.


Çünkü;

Türkiye’deki tüketiciler için mobil cihazlar online alışverişin anahtarı. Araştırmaya göre; Türkiye’deki tüketiciler, son iki yılda diğer ülkelere göre mobil cihazlar üzerinden alışverişlerini artırdılar. Türkiye’deki tüketicilerin mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapma tercihi %52 oranı ile dünya ortalamasının 4 puan üzerinde yer alıyor. Ayrıca, dünya genelinde tüketiciler mağazadan mobil cihazlar ve bilgisayara, tüm kanallardan yapacakları satın almalarını planlarken, Türkiye’dekiler %37 ile dünya ortalamasının 10 puan üzerinde bir farkla, akıllı telefonlar üzerinden alışverişlerini artırmayı planlıyor.


Instagram

Sosyal medyanın güçlü bir pazarlama aracı olarak öne çıkması ile birlikte birçok marka ve bireysel satıcı sosyal medya üzerinden ürün satışı ve pazarlaması yapmaya başladı. Milyonlarca kişi tarafından kullanılan sosyal ağlar üzerinden ürün ya da hizmet satmak, geleneksel yöntemlere göre daha az zahmetli olduğundan ilgi görüyor. Ürün satışı amaçlı en çok kullanılan mecralardan biri olan Instagram, her geçen gün artan kullanıcı sayısı ile birlikte markaların iştahını kabartıyor.


Instagram’dan satış yapmak için çözümler;

Akılda kalıcı bir isim bulun

Instagram’dan ürün satışı yapmayı düşünüyorsanız öncelikle bir Instagram hesabına sahip olmanız gerekiyor. Instagram üzerinden bireysel satış yapacaksanız ilgi çekici bir hesap adı bulmanız işinize yarayabilir. Genelde online butik mantığı ile açılan hesaplar göze çarpıyor. Bu hesaplar arasında binlerce takipçisi olanlar da var. Instagram hesabı oluştururken hesap isminizin akılda kalıcı ve satacağınız ürünler ile alakalı olmasına dikkat etmenizde fayda var.


Etkileyici ürün fotoğrafları yükleyin

 Instagram diğer sosyal ağlara göre fotoğraflar ile adından söz ettirdiğinden dolayı bu mecrada etkileyici ürün fotoğraflarını düzenli bir şekilde paylaşmakta yarar var. Farklı açılardan çekilen fotoğrafların basit fotoğraf uygulamaları ile kolaj yapılması takipçilerin hoşuna gidecektir.


Etiketsiz paylaşım yapmayın

Sosyal ağlarda kullanıcıların dikkatini çekmek için etiket kullanmak büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünler ile ilgili etiket kelimeler kullanarak Instagram’daki görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Etiketsiz paylaşımlarınız yoğun akış içinde hızla kaybolacağı gibi ürünlerinizin görünür olmasını da engelleyecektir.


Etkileyici cümleler kullanın

Paylaşımlarınızda fotoğraflar ile birlikte etkileyici cümlelere de yer verebilirsiniz. Kullanacağınız cümlelerin direkt reklam ve satış odaklı olmamasına dikkat edin. Kullanıcıların profilinizi ziyaret etmelerini sağlayacak türden olmasına dikkat edin.


Hesap bilgilerinizi güncelleyin

Instagram’da satışa çıkardığınız ürünler ile ilgilenen kitlenin size ulaşması için web adresi, mail adresi ya da WhatsApp için telefon numarası eklemeyi unutmayın. Ayrıca güzel bir profil resmi koymayı da ihmal etmeyin. Güncel ve dolu bir hesap kullanıcıların sizi takip etmesi için önemlidir.


Başkalarını takip edin

Ürün satmak amacıyla Instagram’a yeni katıldıysanız muhtemelen hiç takipçiniz yoktur. Peki, nasıl takipçi edineceksiniz? Çok basit; başka kullanıcıları takip ederek. Belli bir takipçi kitlesi edinmek için başka kullanıcıları takip etmeyi alışkanlık haline getirin. Takip ettiğiniz kişiler arasında potansiyel müşterileriniz olabilir.


Sorulara cevap verin

Satışa çıkardığınız ürünler ile ilgili sorulara, fiyat tekliflerine kayıtsız kalmayın. Kullanıcıların sizden satın alması için kolaylıklar sunun. Kargo ve ödeme yöntemleri hakkında bilgiler verin. Hesabınızın etkileşimli olmasına özen gösterin. Kullanıcıların sorularını yanıtlarken onların isimlerini kullanın.


Çok Fazla Ürün Eklemeyin

Satacağınız ürün yelpazesini dar tutmanız sizin o ürünlerin satışında daha çok tercih edilmenizi sağlayabilir. Çok farklı kategorilerdeki ürünler ile kafa karıştırmayın. Çok fazla ürün eklemek dikkat çekmenizi engelleyebileceği gibi kullanıcılarda soru işaretlerine de neden olabilir.


Ödeme Şeklini Paylaşın

Ürünlerinizin fiyatlarını tanım kısmında paylaştınız peki ödemeyi nasıl alacaksınız? Müşterileriniz ile güven probleminiz yoksa havale veya EFT yöntemi ile satış  yapabilirsiniz. Ancak, karşılıklı güven kurulana kadar Paypal ile ödeme kabul edebilirsiniz. Alıcılara satın aldıkları ürüne ait fotoğraf altına e-mail adreslerini bırakmalarını isteyebilir ve kendilerine Paypal üzerinden fatura gönderebilirsiniz. Ödeme talebi gönderirken ürün adını, satış fiyatını ve Instagram hesabınızı da belirtin. Alıcılara kimden, ne aldıklarını ve kaça aldıklarını belirtmek adına bu önemlidir. Ayrıca, kapıda ödeme yöntemi ile de ödeme kabul ediyorsanız bunu müşterileriniz ile paylaşabilir ve bu şekilde satış yapabilirsiniz.


Kargo ile Ürün Gönderimi

Instagram üzerinden satış yapmaya başladınız. Ödemenizi de aldınız. Sıra geldi ürünü paketleyip kargolamaya. Paypal üzerinden satış yaptıysanız yine kargoya ait bilgileri de Paypal’e eklemeyi ihmal etmeyin. Türkiye’de faaliyet gösteren birçok kargo firması var. Bunlardan size en uygun olanı ile ürünlerinizi müşterilerinize gönderebilirsiniz.


E-Ticaret Sitesi Sahiplerine Satış Arttırıcı Instagram Önerileri


Hesabınız Kurumsal Niteliği Olan Bir Hesap Olmalı

Öncelikle e-ticaret sitenizin satışına teşvik sağlayacak olan bu Instagram hesabı kullanıcılara bir firma olduğunuz imajını vermeli. Bilgiler doğru doldurulmuş olmalı, firma adı net şekilde belirtilmelidir. Bireysel kullanıcılar kendilerine nick isimler belirleyebilir fakat Intagram’ı e-ticaretin bir parçası olarak kullanan firmalar sosyal mecradaki imajı doğru oluşturmalıdır.


Marka için oluşturulan hesapların profil bölümünde mutlaka web site adresi belirtilmelidir. Bu sayede sizi takip eden kullanıcılar ya da henüz firma profilinizi ilk kez ziyaret eden kullanıcılar web sitenizi görmek isteyebilir, ürünler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için sitenizi ziyaret etmeyi tercih edebilir ya da güvenilir bir firma olup olmadığınızı test etmek için sitenize gitmek isteyebilir. Bu anlamda kullanıcıların işini ne kadar kolaylaştırırsanız sitenize ziyaret oranını arttırırken aynı zamanda satış yapma olasılığınız artar.


Instagram Hesabınızı Diğer Sosyal Ağlardaki Hesaplarınıza Bağlayın ve Daha Çok Kişiye Ulaşın

Firmanızın Instagram hesabında paylaştığınız görselleri eş zamanlı olarak Facebook, Twitter vb. diğer sosyal ağlarınızda paylaşarak daha fazla  kullanıcıya ulaşırsınız. Aynı zamanda bir sosyal hesabınızı takip eden kullanıcı diğer  hesaplarınızı takip etmiyorsa bu şekilde diğer hesaplarınızdan da haberdar olacaktır ve kullanıcıları  tüm hesaplarınıza yönlendirirken e- ticaret siteniz de bundan etkilenecektir. Ne kadar çok kişiye ulaşırsanız o kadar çok satış yapma imkanınız artacaktır.


Kullanıcıların Instagram’ı mobil cihazlarından kullanıp etkileşim sağladığını belirtmiştik. Burada önemli bir konu da bir mobil siteniz olmasıdır.


E- ticaret Sitenize Girmeye Teşvik Edin

Tüm sosyal medya araçlarında kampanyalar düzenlemek e-ticaret siteleri için etkili olur. İnsanlar sosyal medyayı etkileşim ve eğlence için kullanırlar burada sosyal medya araçlarınızda onlara ne kadar güven, bağlılık, ilgi verirseniz karşılığını satış olarak alabilirsiniz. Instagram için düşündüğümüzde markanız ile ilgili hashtagler ile kullanıcıların paylaşım yapmasını isteyebilirsiniz en çok beğeni alan paylaşımlara web sitenizden alışverişlerde indirim yaptığınız konusunda bilgilendirebilirsiniz. Instagram’da yaptığınız paylaşımın altında açıklamalarınızda e-ticaret sitenizden o ürünün alışverişi yapıldığı taktirde kargo ücreti alınmayacağını ya da indirimli olacağını söyleyebilirsiniz.


Yine bazı günler bazı ürünlerde özel kampanyalar yapıp o gün web sitenizden alışverişlerde avantajlı olacaklarını belirtebilirsiniz. Her ne satıyor olursanız olun daha da ileri giderek e- ticaret sitenizde kullanıcı deneyimi ya da kullanıcı fotoğrafları adı altında bölüm açıp kullanıcıların gönderdiği markanızın ürünleri ile çekilmiş fotoğrafları koyabilirsiniz ve bunları Instagram’da da paylaşarak bir güven bütünlüğü oluşturabilirsiniz. Bu hem mevcut müşterileriniz için dikkat çeker, sizden tekrar alışveriş yapma isteği uyandırır hem de ilk kez sitenize giren bir kullanıcı da güven olgusu yaratır.


Kullanıcıların Size Yardım Etmesini Sağlayın

Bu uygulamayı Instagram’da bir çok butik giyim, kozmetik ve ev tekstil firması yapmaya başladı. Henüz ellerinde olmayan ürün görselleri ile Instagram üzerinden aldıkları beğenilere göre o ürünün satışının iyi olup olmayacağını tespit edebiliyorlar ve web sitelerinde ilgili ürüne bu beğenilere göre yer verip vermeyeceklerini belirliyorlar. Instagram bu anlamda büyük bir avantaj, hangi sektör olursa olsun mevcut görseliniz var ise ve kullanıcıya hitap ediyorsanız Instagram’ın web sitenize dönüşüm getirmemesi olanaksız diyebiliriz. Bu çok büyük kurumsal firmalar için zor olabilir ama daha butik siteler için iyi bir avantajdır.


Kullanıclarınızdan yardım alarak, yorum ve beğeni alarak ilgili ürünün satış yapıp yapmayacağını öğrenirsiniz. Burada bir diğer avantaj da insanlar Instagram’da düşüncelerini daha iyi ifade ediyor. Bir örnek verirsek kişi bir ürünü almak için web sitenize girdi ve ürünün tükendiğin gördü ve çıktı. Başka yerlerde o ürünü aramaya devam edecektir ve siz şansınızı kaybetmiş olacaksınız. Fakat Instagram’da rahatlıkla bunu sorabiliyorlar hızlı cevap alabiliyorlar. ”Bu ürün tekrar gelecek mi?” , ”Ne zaman elime ulaşır.” gibi soruları bir çok Instagram hesabının altındaki postlara yapılan yorumlarda görebilirsiniz, kullanıcı sizden cevap aldığında beklemeye razı olur. Fakat e- ticaret sitenizde ancak ürün şuan mevcut değil açıklaması görünür. Kullanıcının en fazla yapacağı stok güncellendiğinde e- mail adresine bir mail gelmesini beklemektir ki o ürün kullanıcı için çok önemli değilse tabi ki bunu beklemeyecektir. Ama  stok güncellendiğinde bunu iyi bir açıklama ve görsel ile Instagram hesabınızdan duyurduğunuzda kullanıcılar tekrar sitenize yönlenecektir.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları