KOBİ için Büyüme Rehberi

kobi

KOBİ’ler için Yükselen Enflasyon Karşısında Büyüme Rehberi

Ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalar sebebiyle işletmeler sık sık değişen yönetmelikler ve fiyatlara karşı yeni stratejiler geliştirmekle yükümlü kalıyor. Hal böyleyken özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler büyüme planlarını uzun vadeli kullanamaz hale geliyor. Bu yazımızda KOBİ’lerin değişen şartlarda büyümelerine devam edebilmeleri için uygulamaları gereken kritik noktaları ele alacağız.

Öncelikle iyi bir finansal yönetim şart!

Kobilerin çoğunlukla yaptığı en büyük hata iyi finansal yönetim sağlayamamaları oluyor. Gelir gider takipleri, maliyet hesaplamaları, personel yönetimi ve satış takibi aynı anda ve güncel şekilde yapılamıyor. Hızlı büyüme ve kar etme için atılan yanlış ve erken atılan adımlar işletmeleri krize götürüyor. Güncel üretim maliyetleri ve satışları gözlemlemek gerekiyor. Bu noktada muhasebeden bahsetmediğimizi söylemekte fayda var muhasebe olup bitmiş finansal verileri ele alır fakat işletmenin mevcut duruma uyum sağlayabilmesi ve büyümeye devam edebilmesi için henüz işlenmemiş finans kaynaklarını doğru yönetebilmesi degereklidir.

Günümüz dünyasında ticari büyüme sağlamak, güncel kalmak ancak teknoloji ile mümkün. Büyük ölçekli işletmeler e-dönüşüm süreçlerini neredeyse tamamlamışken küçük ve orta ölçekli işletmelerin bir kısmı operasyon yönetimlerini geleneksel yöntemlerle yapmaya devam ediyor ve hızlanan veri akışına uyum sağlayamıyor. Ayrıca kaynaklarını bu geleneksel yöntemlerde harcadığı için gider kalem sayısı yükseliyor.

Maliyetleri iyi hesaplamak önemli

Değişen kura uygun olarak güncel maliyet hesabınızı iyi yapmalısınız.Tedarikçileriniz ile yaptığınız anlaşmalarda değişiklik yoluna gidebilir alternatiflere yönelebilirsiniz. Ayrıca üretimde çalışan personelinizin de haklarını verip ihtiyacı olan eğitimleri sağlayarak verimliliğini arttırmalısınız.

Stok takibinizi sağlayın

Arz talebe uygun stokunuzu koruyun. Daha düşük fiyatlardan ürün alımı için hammadde ihtiyacının çok fazlasını alan işletmeler harcadıkları paranın geri dönüşündeki bekleyişin uzamasından kaynaklı özellikle nakit akışında krize girebiliyor. Dönemlik satış grafiklerinizi iyi incelemeli ve maliyetlerinizi düşürecek fakat nakit akışınızı hasara uğratmayacak stoklar yapmalısınız.

Pazar analizi yapın

İçinde bulunduğunuz sektörde rakiplerinizin fiyatlandırma stratejilerini takip edin. Hem size kar sağlayacak hem de rakipleriniz ile rekabetinizi koruyacak fiyatlandırmalar yapın. Ayrıca mevcut pazarınızda ki hacminizi genişletme çabasından ziyade pazar çeşitliliğinizi arttırarak risklerinizi dağıtabilir birden çok kanaldan hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

Personellerinizin odağını arttırın

Yukarıda da bahsettiğimiz işletme yönetimindeki geleneksel yöntemler sebebiyle personeller belge yönetimi, takip, iletişim trafiğindeki düzensizlik vb. sebeplerle satış odağını tam olarak sağlayamıyor. Teknolojiden faydalanarak müşteri, finans, üretim operasyonlarınızı yönetip personellerinizin satış ve yükseliş odağını arttırabilir mesailerini daha verimli geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

 

Evobulut ana hedef kitlesine KOBİ’leri almış, onların ihtiyaçları doğrultusunda kendini geliştiren, tüm operasyon yönetimlerini tek platformdan yapmalarını sağlayan bulut tabanlı bir yazılımdır. Ücretsiz deneme hesabınızı aktifleştirin ve siz de bizimle birlikte büyüyün.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları