Durgunlukta Krizi Fırsata Çevirecek Tavsiyeler!

durgunlukta-krizi-firsata-cevirecek-tavsiyeler

Bugünlerde tüm dünyayı etkisi altına alan küresel bir salgın olan COVID-19 ile karşı karşıyayız. Dünyadaki etkilerine baktığımızda karşılaştığımız kötü sonuçlar, ülkemiz için aslında dikkatle takip edilmesi gereken örnek bir önlem tablosu diyebiliriz. Dünyanın birçok ülkesine kıyasla bu küresel salgınla daha geç tanışmış bir ülke olarak hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan alacağımız erken önlemler bizler için çok önemli.

Dünyanın dört bir köşesinde olumsuz etkilerini gösteren bu küresel salgın sonucunda büyük ekonomilere sahip olan birçok ülke duraklama dönemine girdi. Ülkemizde de ekonomik olarak şirketleri ve bireyleri olumsuz yönde etkileyen bu duraklama sürecinde alınacak her karar şirketinizin ve sizlerin geleceği için önem arz etmekte.

Bu dönemde koronavirüs gibi bir küresel salgınla belki ilk defa karşılaşıyoruz fakat ekonomik durgunlukları daha önce yaşamış toplumlar olarak bu süreci iyi yönetmek bizim elimizde. Hangi sektörde olursanız olun planlı ve doğru kararlar aldığınız zaman bu gibi ekonomik duraklamalarda yaşanacak zararı en aza indirmek mümkün.


  •  Müşterileriniz ile İletişimde Kalın!

Yaşanan ekonomik durgunluk döneminin şirketleri ve bireyleri bulundukları sektörler açısından olumsuz etkilediğinden bahsetmiştik. Farklı bir açıdan bakmak gerekirse bu kriz dönemleri olumsuz etkilerinin yanında olumlu açıdan da etki sağlayabilir. Güncel olarak son dönemde yaşanan kolonya talebinin beklenmedik bir anda artması buna örnek olabilir.

Hangi sektörde olursanız olun ekonomik durgunluk dönemlerinde tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda hareket edeceğini unutmayın. Başkaları için talebin bir anda artması gibi bir durum yaşanabilecekken sizler için sakin geçen bir dönem olabilir. Belki yeni müşterilerin kazanılması zordur, fakat sizler şu anda sahip olduğunuz müşterileriniz ile iletişimde kalarak bu dönemde onların istek ve talepleri ile daha detaylı ilgilenmek için zaman bulabilirsiniz. Mevcut müşteriniz ile iletişiminizi güçlü tuttuğunuz sürece ekonomik durgunluk dönemi ve sonrasındaki aydınlık dönemlerde de müşterilerinizde kayıp yaşamadan bu süreci tamamlarsınız.


  •  Nakit Akışınızı Kontrollü Yönetin!

Belli bir süredir yaşanmakta olan ekonomik sıkıntıların yanında bir de şu anda daha çok küresel bir salgının yaratmış olacağı ekonomik durgunlukla karşı karşıyayız. Birçok ülkede üretim durma noktasına geldi ve birçok sektörde sıkıntılar yaşanmaya başladı. Böyle dönemlerde ise şirketinizin geleceği için kontrollü bir nakit akışınızın olması gerekmektedir. Şu an için ne zaman biteceğini bilmediğimiz bu sıkıntılar geçtiğinde hasarın en az şekilde atlatılması için finans yönetiminizi doğru bir şekilde yönettiğinizden emin olun.


  •  Vade Tarihlerinizi Doğru Planlayın!

Şirketin nakit akışının kontrollü olması ise doğru bir vade tarihi planlamasından geçer. Yapacağınız tahsilat ve ödemeleri doğru bir şekilde planlarsanız ekonomik durgunlukların yaşandığı dönemlerde şirketin nakit akışında sıkıntılar yaşamasını önlersiniz. Tahsil edeceğiniz alacakların vade tarihi, ödeme yapacağınız borçların vade tarihinden kısa olmalıdır ki daha sonraki dönemlerde sıkıntılar yaşamayın.


  •  Stoklarınızı Denetleyin!

Göstermekte olduğunuz hizmet alanına uygun olarak stoklarınızın yönetimini durgunluk zamanında daha sakin bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Bu dönemlerde stoklarınızı siparişlerinizle orantılı bir şekilde tedarik ederek fazla harcamadan kaçınabilir; gereken üretim gerçekleştikçe stoklarınızı yenileyebilirsiniz. Bu dönemlerde stok yönetimi hem müşterileriniz hem de şirketiniz için büyük önem göstermektedir.


  •  Durgunluk Bittikten Sonra Müşterilerinize Plansız Yakalanmayın!

Ekonomik durgunluğa sebep olan koronavirüs (COVID-19) salgını bittiğinde yavaş yavaş dünya tekrar eski düzenine dönüyor olacak. Daha önce de atlatılan ekonomik krizler gibi bu kriz de son bulacak. Bu kriz bittiğinde ise yaşanacak talep artışlarında müşterilerinize hazırlıksız yakalanmamak adına stoklarınızı kontrollü bir şekilde yönetmeniz hem sizler için hem de şirketiniz için önem arz etmektedir.


  •  Raporlarınızı Daha Detaylı İnceleyin!

Bu dönemde oluşturulacak bütçe planlarınız için dikkatli olmanız gerekir. Yapılacak planlar durgunluğun durumuna göre değişkenlik gösterecek ve kesin sonuçlar temsil etmeyecektir. Güncel durumun değerlendirilmesi ve duraklama döneminin bitmesi ile neler yapılabileceğini daha doğru planlamak adına raporlamaya başvurabilirsiniz. Bu süreçte stoktan satışa, finanstan fatura ve üretim raporlarına kadar iş süreçlerinize en uygun raporlamaları yapabilir; durgunluk sonrası dönemler için doğru aksiyon planları oluşturabilirsiniz.


  •  Ekonomik Durgunluğu Fırsata Çevirin!

Maalesef şu an yaşadığımız salgın ne zaman bitecek kimse bilmiyor. Bizler umuyoruz ki dünyada daha fazla can kaybı yaşanmadan bir an önce bu salgın son bulsun.


Şu anda imkanı olan birçok şirket ofislerini evlerine taşıdı bazı şirketler de hala ofislerinde işlerinin başında. Şirketler bu durgunluk dönemlerini sakin ve planlı bir şekilde yönetebildikleri zaman krizi fırsata dönüştürmeye çok yakın olur. Bu durgunluk sürecinden en az zarar ile çıkmak isteyen şirketler kendilerini ölçmek için bu süreci değerlendirebilir; eksik oldukları noktaları tespit ederek kendilerini durgunluk sonrası süreçlere hazırlayabilir. Bu süreçte doğru kararlar alan şirketler krizi fırsata dönüştürerek daha başarılı bir şekilde atlatabilir.

Unutmayın durgunluk döneminde alacağınız her karar şirketinizin geleceği için önem arz etmektedir. Bu süreçte Evobulut ile işlerinizi ister evinizden ister ofisinizden yönetmeye devam edebilir; ekonomik durgunluk dönemini fırsata çevirecek aksiyon adımlarınızı program içerisinden yürütebilirsiniz.

Herkese sağlıklı günler dileriz.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları