e-Serbest Meslek Makbuzu Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

e-smm-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yapmış olduğu son düzenlemeler ile serbest meslek erbapları için e-SMM’ye geçiş zorunluluğu son gün 1 Haziran olarak belirlendi. Dijital dönüşüm alanında kapsamı gittikçe genişleyen yenilikler aslında zorunluluktan çok bizlere birçok kolaylık sağlıyor. Dijital dönüşüm araçlarının yavaş yavaş hayatımıza girmesi ile bizler de bu yazımızda e-serbest meslek makbuzu hakkında aklınıza takılan soruları sizler için cevapladık.

e-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

Serbest meslek erbaplarının yapmış olduğu mesleki faaliyetler karşılığında aldıkları tahsilatlar için oluşturulan evraklar serbest meslek makbuzu olarak adlandırılır. e-Serbest meslek makbuzu ise kağıt makbuzdan farksız olarak sadece online ortamda oluşturulan dijital bir belge türüdür.

Serbest Meslek Erbapları Kimdir?

Serbest meslek kazancını bir sermayeye yönelik olarak değil de şahsi faaliyetinize yönelik elde ediyorsanız; gerçekleştirilen mesleki faaliyet karşısında bir kurum adına ödeme almak yerine bireysel olarak ödeme tahsil ediyorsanız sizler de serbest meslek erbabı oluyorsunuz. Serbest meslek erbabı olarak e-SMM düzenleme zorunluluğu olan meslek gruplarını sıralayacak olursak ise doktor, avukat, diş hekimi, mimar, veteriner hekim, müşavir, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci, öğretmen, ebe gibi meslek gruplarından bahsedebilir; listeyi daha da uzatabiliriz.

e-Serbest Meslek Makbuzu’na Geçiş Yöntemleri Nelerdir?

e-SMM geçiş için e-faturadaki gibi üç yöntem belirlenmiştir.

1 – GİB Portal

2 – GİB ve işletmeniz ile doğrudan yapılacak olan entegrasyon

3 – Özel entegratör

e-Serbest Meslek Makbuzu’na Geçiş Aşamaları Nelerdir?

  • e-Serbest meslek makbuzuna geçiş için ilk önce e-imza alınması gerekmektedir.
  • e-İmza alındıktan sonra bilgisayara kurulum gerçekleştirilir.
  • Son olarak da karar vermiş olduğunuz üç yöntemden biri ile aktivasyon işlemleriniz tamamlanır.

 e-Serbest Meslek Makbuzu’nun Avantajları Nelerdir?

e-Serbest meslek makbuzunun kullanım kolaylıklarından daha önce sizlere blog yazımızda bahsetmiştik. İsterseniz Evobulut ile e-SMM’ye geçişin avantajlarına hızlıca tekrar göz atalım;

  • Hızlı ve pratik bir şekilde oluşturulan e-SMM’ler tek bir tuş yardımıyla müşterilere mail yoluyla gönderilir.
  • Evobulut ile düzenlenen e-SMM’ler otomatik olarak hesaplandığı için tekrar hesap yaparak kontrol etmek ile zaman kaybına sebep olmaz.
  • Arşivleme, depolama ve kargolama gibi maliyetler ortadan kalkar.
  • Evobulut ile e-SMM’lerini oluşturan serbest meslek erbapları takıldığı tüm noktalar için bizlerden sınırsız ve ücretsiz destek
  • Serbest meslek erbapları herhangi bir sınır olmadan Evobulut üzerinden istediği kadar e-SMM oluşturabilirler.
  • e-SMM’ler 10 yıl boyunca güvenle saklanır.
  • Online ortamda oluşturulan e-SMM çevre dostudur.

e-Serbest Meslek Makbuzu’nda Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

1 – Öncelikle makbuzu düzenleyenin bilgilerinden söz edelim. Doğal olarak düzenlenen e-Serbest Meslek Makbuzunda, makbuzu düzenleyenin bilgileri yer almalıdır. Adı, Soyadı, Vergi Dairesi ve Vergi numarası ya da TC kimlik numarası ile adresi mutlaka bulunması gereken bilgilerdir. Bunlar hem kimlik, hem vergi, hem de iletişim bilgileri olarak makbuz üzerinde yer almalıdır.

2 – Diğer taraftan müşteri bilgilerinin yer alması da doğal olarak gerekli olan bir unsurdur. Benzer şekilde müşterinin adı ve soyadı, varsa unvanı, vergi mükellefi ise vergi dairesi ve vergi numarası ya da TC kimlik numarası ile adresi kesinlikle yer alması gereken bilgilerdir. Bunlar bir e-SMM üzerinde mutlaka bulunması gereken müşteri bilgileridir.

3 – e-Serbest Meslek Makbuzu üzerinde bulunacak önemli bilgilerden bir kısmı ise belgenin düzenlenmesine dairdir. Bunlar düzenleme tarihi ve saati ile belge numarasıdır. Belgenin düzenlendiği saat ve beraberinde dakika da belirtilmelidir. Belge numarası da yine e-SMM için önemli ve unutulmaması gereken bir detay.

4 – Son olarak ise e-SMM üzerinde belirtilmesi gereken en önemli bilgilerden biri olan ödeme tutarından söz edelim. Alınan paranın miktarı tam olarak makbuz üzerine işlenmelidir. Bununla birlikte vergi tevkifatı ile katma değer vergisi gibi tutarlar da detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Kısacası açık bir şekilde, makbuz için gerekli olan bu önemli bilgiler beyan edilmiş olmalıdır.

Evobulut ile e-serbest meslek makbuzunu dilediğiniz yerde kolay ve hızlı bir şekilde oluşturup tek tuş ile müşterilerinize göndermeye başlamak için tıklayın!

Sağlık çalışanlarımız ve avukatlarımıza özel yıllık alımda e-SMM geçişi ücretsiz kampanyamızın son tarihi ise 1 Temmuz! Ayrıca ilk 500 e-SMM hediyemiz!

Daha fazla detaylı bilgi almak için; 0 (850) 420 1 300 numaralı telefondan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları