Kendi e-Ticaret Siteniz mi Yoksa Pazaryeri mi?

Kendi e-Ticaret Siteniz mi Yoksa Pazaryeri mi?

E-ticarete adım atmak isteyenlerin akıllarındaki en büyük soru işareti satışları hangi platformdan yapacağı yönündedir. Ne yazık ki bu sorunun %100 doğru bir yanıtı yoktur. e-Ticaret satışlarınızı hem kendi sitenizden yapmanın hem de bir pazaryerine bağlı çalışmanın kendine göre artı ve eksileri bulunur.

e-Ticaret Sitesi Kurmak

Kendi sitenizi kurmak, bir pazaryeri ile anlaşmaktan daha zor ve oldukça zaman alan bir iştir. Site kurmak yazılımından tasarımına en ufak detayı ile ilgi bekler. Ancak tamamen size özgüdür. Dilediğiniz ürünü dilediğiniz gibi pazarlayabilir, sitenize istediğiniz gibi özellikler ekleyebilirsiniz. Ancak söylendiği üzere artıları olduğu kadar eksileri vardır. Kendinizi kanıtlayana kadar müşteriler size güvenmediklerinden alışveriş yapmak istemezler. Müşteri memnuniyeti açısından önceden yapılan müşteri değerlendirmeleri çok değerlidir. Tüketici daha önceden yorum yapılmamış ürünlere önyargılı ile yaklaşır. Kısaca özetlediğimizde en baştan bir site kurup e-ticarete atılmanın ilk adımı oldukça zordur. Pazaryerinin aksine sonrasında oluşabilecek her türlü yazılımsal problem ile de siz muhatapsınızdır.

Bir pazaryeri ile anlaşıp satışa geçmenin de hem olumlu hem de olumsuz sayılabilecek yönleri bulunuyor. Üreticinin yazılım ya da tasarım gibi işlerle uğraşmadan, doğrudan satışa yönelmesi çok büyük bir avantajdır. Bilinirlik, hazırlık ve kolaylık sunan pazaryerlerin ise bu hizmetlerine karşılık komisyon ile çalışıyor. Bir pazaryeri ile anlaşmak isteyen üreticilerin, satışlarından pazaryerlerine de ayırması şart.

Peki Pazaryerlerini Çekici Kılan Noktalar Nedir?

Bilindik pazaryerleri güvenilirlik açısından tüketiciyi oldukça tatmin ederler. Satın alınan mal veya hizmetlerde bir sorun ile karşılaştıklarında karşılarında her zaman bir muhatap bulabileceklerine inanırlar. Bunun yanı sıra pazaryerlerindeki ürün çeşitliliği ve fiyat karşılaştırma kolaylığı da tüketiciyi çeken özelliklerden. Rakiplerin artması satıcılar için dezavantaj gibi görünse de e-ticarete kendi sitesi ile başlamış satıcıların tıklanma sayıları ile bir pazaryerinde başlanmış satıcıların tıklanma sayıları arasında gözle görülür farklar bulunuyor. Kendi sitelerinde başlayanların her müşteriye kendini kanıtlaması gerekirken bir pazaryerine bağlı satıcıların kendilerini sadece pazaryerine kanıtlaması yeterli oluyor.


Önceden de belirtildiği üzere e-ticaret uçsuz bucaksız bir deniz. Seçilebilecek onlarca yol, izlenebilecek yüzlerce strateji var. Unutulmamalıdır ki her şirketin e-ticaretten beklentisi farklıdır. Her iki seçeneğin de olumlu ve olumsuz yönleri dikkate alınıp, öznel bir yanıt bulunmalıdır. Satıcının isteklerine hitap edeni bulması bu strateji oyununun ilk kuralıdır.


e-Ticarette satışlarınızı ister kendi e-ticaret sitenizden ister pazaryeri üzerinden gerçekleştirin Evobulut ile satış takibinizi kolayca yapabilirsiniz. Stoklarınızın güncel durumunu görüntüleyebilir; siparişlerinizi kolayca yönetebilir ve karlılığınızı raporlayabilirsiniz. Üstelik ücretsiz olarak incelemek için buraya tıklayabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz. Konu hakkında daha detaylı bilgi için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları