Küçülen Dünyanın Büyüyen Verileri

kücülen-dünyanın-büyüyen-verileri

Değişen üretim biçimleri, gelişen teknoloji ve koca Dünya’yı küçük bir küresel köy haline dönüştüren ağ yapısı… Modern yaşamın bir getirisi olarak meydana gelen bu köklü değişimler, bizi farklı bir yaşam tarzı ile karşı karşıya getirmiştir: Bilginin ön planda olduğu yeni bir hayat.

Bugüne dek üretim süreçlerinin farklılaşmasından yola çıkarak toplumsal dönüşümü ele alan teorisyenler, geldiğimiz noktada bilginin hakimiyetine dikkat çekmektedir. Bilgiyi bu denli güce dönüştüren ise elbette teknoloji ve onun beraberinde getirdikleridir. Pek çok düşünürün “Bilgi Toplumu” olarak adlandırdığı bu yeni düzen, her alanda veri akışını hızlandırmış ve yeni bir olgunun ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır.

Büyük Veri kavramı, aslında kullanıcıların farklı sistemlerle, özellikle de çevrimiçi ortamlarda etkileşime girdiği zaman üretilen büyük veri tabanlarındaki eğilimleri, tercihleri ve kalıpları anlamaya yönelik bir çabanın neticesidir.

Büyük veri sistemini her ne kadar güncel bir yapılanma olarak algılasak da aslında kökleri 1990’lara dayanan bir kavramdan bahsettiğimizi bilmenizi isteriz. ABD bilgisayar bilimcisi John Mashey tarafından popüler hale getirilen terim, tahmin edebileceğiniz gibi o zamandan beri önemli ölçüde değişti ve günümüzde “büyük” olarak nitelendirilen boyut o zamanlar için belki de hayal dahi edilemezdi. Bugün, büyük veriler birkaç düzine terabyte (1000 gigabayt) ile bir çok petabayt (1000 terabyte) arasında değişebilir.

Bugün, sosyal medyada paylaştığımız her bir veri, “log” dosyalarında kayıt altında bulunan her bir bilgi, milyarlarca insanın var olan fotoğraf arşivleri devasa bir veri kümesinin oluşumuna zemin hazırlamıştır. Büyük veri, bu bilgi çöplüğü içinden anlamlı ve işlenebilir veriler elde etmenin profesyonel yöntemi olarak görülmektedir.

Bu noktada, veri yönetimi ön plana çıkmaktadır. İster geleneksel veri tabanlarında, isterse dev veri ambarlarında olsun, veri yönetimi her zaman önemli bir nokta olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla bugün büyük verilerin yönetimi her zamankinden daha önemli hale gelmiştir.

Günümüzde profesyonel veri tabanı uzmanlarının işlevsel bir şekilde sınıflandırması ile çalışan bulut veritabanları, bilişim sektöründeki gelişmeleri pek çok alana kolaylık olarak yansıtmaktadır. Büyük veri sistemlerinin özünde, müşteri ilişkilerini en üst noktaya taşıyarak müşteri memnuniyeti sağlamak öncelikli amaç olarak görülmektedir.

Bugün, büyük bir çoğunluğunu internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz gündelik işlerin arka planında bile büyük veri sistemleri yer almaktadır. Arama motorlarında yaptığımız aramaların etkin olarak sonuçlanması, bankacılık işlemlerinde kişiye özel düzenlenen arayüz tasarımları, sağlık kurumlarında bireysel farklılıkları göz önüne alarak geliştirilen teknolojiler büyük veri yönetiminin bir getirisi olarak hayatımızı kolaylaştırmaktadır.

Dünya’nın giderek küçülürken verilerin hızla büyüdüğü bu zamanda, sektörel alandaki işlerini kolaylaştırmak adına Evobulut olarak daima yanınızdayız. Müşteri ilişkilerinizi geliştirecek profesyonel destekle tanışmak için web sitemizi ziyaret etmeyi ve bizi sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları