Pazarlama Nedir?

Pazarlama Nedir?

Pazarlama, çeşitli firma ve şirketlerin; ellerindeki ürün, mal veya hizmetleri müşterilerin ilgisini çekecek şekilde sunarak satış sağlaması ile gerçekleşir. Satış elemanları, iletişim, piyasa, müşteri kitlesini belirlemek gibi stratejik noktalardan oluşan bu süreç hayatımızın tam içinde yer alıyor. Pazarlama sayesinde artık market alışverişi, kıyafet ya da spesifik bir hizmeti satın almak daha kolay. Çeşitli ürün, mal ve hizmetlerin pazarlanması ile hedef kitle aradığını daha rahat bir şekilde bulabiliyorken, pazarlama ile firmalar yükselişe geçiyor. Etkin bir pazarlama süreci hem firmaya hem de müşteriye fayda sağlıyor. Müşteri sayısız marka arasından pazarlamanın daha başarılı olduğu markayı tercih ediyor. Elbette bu pazarlama süreci çeşitli stratejilerden oluşuyor. Stratejiler belirlenmeden önce yapılan bir pazar analizi, hedef kitle ve potansiyel müşteri istekleri ele alınır. Birçok rakip firma pazarlama ile markasına ticari kâr sağlama peşinde. Ancak önemli olan pazarlamayı her türlü inceleme sonucu elde edilen veriler ile sağlam bir şekilde gerçekleştirmek.

Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Pazarlama stratejisinde birbirinden farklı adımlar yer alıyor ve bu adımlardan birinin eksikliği  çalışma bütününü bozabiliyor. Sizler için birkaçını sıralıyoruz.

Doğrudan Satış Stratejisi: Bu strateji, ürün ve hizmetin bir temsilci aracılığı ile müşteriye doğrudan satılmasını kapsıyor. Bir kozmetik firmasının ürünlerini katalog ve temsilcisi ile doğrudan satış sağlaması örnek verilebilir.

Ürün Deneyimi: Müşteriler markaların ürünlerini deneyerek satın alır. Müşteri hizmete ya da ürüne ihtiyacı olmasa bile faydalanma hakkını kullanır. Deneyimden sonra ürüne ihtiyacı olduğu inandırılan müşteri ürünü satın alır.

Birlikte Satış: Bu pazarlama yöntemi ikili anlaşmalar ile sağlanır. Bir yemek menüsünün yanında belirli bir kola markasını sunularak iki marka da kazanç sağlar ve daha geniş kitlelere hitap edilir.

Sponsorlu İçerikler: Bir nevi markanın reklamı web site önerilerinde yapılır. Google, Yandex gibi arama motorlarında bazı markaların en üst sıralarda yer alması bu yönteme örnek olarak verilebilir.

Pazarlama Stratejisi Neden Gereklidir?

Günümüz dünyasında bir ürün birçok markada alternatifleri ile yer alıyor. Bu markalar müşteri çekmek adına bir rekabet veriyor. Pazarlama stratejisi işte tam olarak bu yüzden gereklidir: Ürün ya da hizmete ihtiyacı olan müşteri, etkin bir pazarlama süreci gerçekleştirmiş markayı daha kolay keşfediyor ve iki taraf da kazanıyor. Aynı zamanda, pazarlama teknikleri ile potansiyel müşteriyi de kendine çeken markalar kazanmaya devam ediyor. Bir firmayı, markayı en üst noktalara taşıyabilecek olan pazarlama stratejisi oldukça önemli ve temel bir gereksinim. Ticari kâr sağlayan ve markanın yükselmesine olanak veren pazarlama ile herkes kazançlı çıkıyor. Etkin bir pazarlama süreci ile markalar müşteri kazanırken, müşteriler istediği ürün, mal ya da hizmete ulaşabiliyor. Pazarlama, müşteri ürüne ulaşmadan müşteriye ulaşmanın bir yolunu buluyor. Böylece hem hedef kitle hem de potansiyel yeni müşteriler markayı tercih ediyor.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları