C2C – Tüketiciler Arası e-Ticaret / Consumer to Consumer

c2c-e-ticaret

Açılımı “Consumer to Consumer” olan bu iş modeli “Tüketiciden tüketiciye” olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Hayatımızın her noktası yavaş yavaş dijitalleşmeye başladı; elektronik ticaret de bu alanlardan biri. Diğer ticari iş modellerine göre daha yeni olan “tüketiciler arası e-ticaret” oldukça rağbet görüyor ve git gide yaygınlaşıyor. Günümüzde oldukça popüler olan tüketiciler arası elektronik ticaret, aynı zamanda geleceğin yeni trendi. C2C iş modeli, tüketicilerin kendi aralarında gerçekleştirdiği online alışverişi ifade etmek için kullanılıyor. Çeşitli online platformlarda tüketiciler bir araya gelerek kendi ürünlerini sergilerler ve beğendikleri ya da ihtiyaç duydukları bu ürünleri birbirlerinden online ya da offline olarak satın alırlar. Bir nevi ikinci el alışveriş olarak nitelendirebileceğimiz bu modelde iki taraf da tüketici konumunda yer alıyor. Bu elektronik ticaretin gerçekleştirildiği elektronik ticaret sitesi aracı görevini görür. Ancak bu e-ticaret siteleri alım ve satımlarda herhangi bir işlemde bulunmaz. Bu ticari işlem sadece iki tüketici arasında gerçekleşir.

Ürünlerini satmak isteyen tüketici, aracı konumundaki e-ticaret sitesi ile bunu rahatlıkla gerçekleştirebilir. Ayrıca alım – satım yalnızca iki tüketici arasında gerçekleşir; site hiçbir işleme karışmaz, aracı olarak görevini görür. Tüketiciler kendi ürünlerini kendileri tanıtarak, aracı konumundaki site sayesinde de alım – satım işlemlerini gerçekleştirirler. Elektronik ticaretin en yeni trendi olarak görülen C2C iş modeli git gide popülarite ve önem kazanmaktadır. Ürün ya da hizmet için fark etmeksizin, bu e-ticaret sitesi tüketicilerin alışveriş yapmasını kolaylaştırır.

Elbette e-ticaret sitelerinin bundan ne tür bir kâr sağladığı merak edilebilir. Elektronik ticaret sitelerinin kazanç sağlaması için birçok farklı yol bulunuyor; ürün satışlarından komisyon alma, sanal mağazaya üyelik ücreti ve reklam gibi çeşitli yöntemler tercih ediliyor. Ev, araba ve şimdilerde yeni yeni ortaya çıkan uygulamalar ile ikinci el kıyafet ve çeşitli eşyalar bu siteler aracılığı ile kolaylıkla satılıyor. Sahibinden.com, Dolap, E-bay gibi e-ticaret siteleri oldukça yaygın ve güvenilir. Komisyon usulü ile gelir elde edilmektedir. Tarafların ikisi de tüketici olduğu satıcı ve alıcı bir sanal pazar platformunda buluşurlar.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları