E-Ticaret Nedir?

57_eticaret

Elektronik ticaret en basit tanımıyla, geleneksel ticaretin, sanal pazarlarda gerçekleştirilmesi halidir. Özellikle 90’lı yılların sonundan sonra artan internet kullanımı ve internetin bu kadar erişilebilir olması ile günümüzde çoğu mal ve hizmetin üretimi, tanıtılması, satışının yapılması hatta sigortası, dağıtılması ve ödeme işlemlerinin yapılması tamamı ile internet üzerinden gerçekleştiriliyor.

Ticaretin bu denli serbestleşmesi birçok yeni iş alanı ortaya çıkardı. E-ticaret sayesinde iş kurmak artık çok daha kolay. Satış yapmak için, ihtiyacın olduğu yerde fiili olarak bulunmanız gerekmiyor. Örneğin; bir kırtasiye için okul karşısına dükkan açmak, artık zorunlu değil. Kargo şirketlerinin cirolarının kat ve kat arttığı bir dönemde hem üreticiler hem de stok satış yapanlar e-ticaret alanına eğilim göstermekte. Belki kendi siteniz belki de anlaşmalı olduğunuz bir pazar yeri ile e-ticarete atılarak hem kira giderlerinden kurtulup, hem de global pazarlarda yer alan potansiyel müşterilere kolaylıkla erişebilirsiniz.

E-ticaretin bir diğer önemli noktası ise satış ve pazarlama. Pazaryerinin büyüklüğü, rakiplerin artması ve her rakibin aynı erişilebilirlikte olması e-ticarette rekabet kurallarının geleneksel ticarete nazaran daha zorlu olabileceğini gösteriyor. Ancak; kendini en doğru tanıtan, ürünlerini doğru pazarlama stratejilerini kullanarak satan satıcılar ise daima bir adım önde oluyor. E-ticarette; ürün ve marka tanıtımının en kolay yöntemi, reklam vermek. Genelde e-ticarete atılmak isteyen üreticilerin motivasyonu ise; geleneksel yöntemleri kullanıp kiraya ayırdıkları parayı e-ticarette reklam bütçesi olarak ayırmak. Yeterli reklam bütçesi, doğru bir tanıtım ve müşteri odaklı yaklaşım ile e-ticarette başarılı olmak mümkündür.

Ülkemizde, kredi kartı kullanımının, mobil internet kullanımının yaygınlaşması ve genç nüfusun artışı ile e-ticaret alanında da oldukça büyük genişlemelere gidiliyor. Üstelik BKM verilerine göre ülkemiz Avrupa ülkeleri arasında en hızlı genişleme hızına sahip ülke. 1995 yılından beri hayatımızın bir gerçeği olan e-ticaret, hemen tüm sektörler tarafından kullanılıyor.

Son 1,5 yıldır ülkemizin, hatta tüm dünyanın savaşmakta olduğu pandemi sürecinde, e-ticaret sahipleri, sanal dükkan ve ofisleri sayesinde kesintisiz işleyişe sahip olma şansı yakalamıştır. Bu süreçte, hem kolaylığı hem hızı hem de daha hijyenik olması sayesinde artık neredeyse tüm sektörler için müşteriler alışverişlerini online yapmaya yönelmektedir. Tüketici, ihtiyacı olan ürüne kolaylıkla ulaştığı için, üreticiler ise tüketimin hızlanması ve hitap ettikleri tüketici kitlesinin artması nedeniyle e-ticarete sıcak bakmaktadır.

E-ticaret yaparken farklı yol ve yöntemler arasından seçim yapmanız mümkün. İsterseniz anlaşmalı olduğunuz bir aracı pazaryeri sayesinde ticaret yapıp, komisyon ödeyerek iş yapabilir, ya da isterseniz kendi sitenizi kurup 0’dan başlayarak ilerleyebilirsiniz. İster toptan isterseniz perakende satış yapabilirsiniz. Ürün ve hizmetlerinizi ister sadece yurt içine isterseniz de tüm dünyaya ulaştırabilirsiniz. Kısacası e-ticaret denildiğinde, çerçeve oldukça geniş ve her şey sizin elinizde.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları