“Bulutlar Pambık Gibi Bulutlar”

Bulut Sistemleri Nasıl Çalışır?

Ne olacak bu depolama durumumuz?

Veri ve dosya depolama, hatta bu depolamaların bir de yedeklerinin alınması gerekliliği bugün teknolojiye erişimi olan herkes için temel bir ihtiyaç. Ancak dosyaların bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlarda bulunmaları cihazların yavaş çalışmasına sebep olabiliyor. Bununla birlikte, bilgisayarda yaşanan teknik arızalar, kazalar sonucu kırılan ya da bozulan teknolojik aletler ya da virüs kaynaklı zararlar dosyaların kaybolmasına sebep olabiliyor.

Peki, bu veri kaybolmalarının önüne nasıl geçeceğiz?

Bulut (cloud computing) sistemi nedir? Kısaca dosyaları ve verileri online bir platformda depolama hizmeti olarak tanımlanabilir. Bu sistemler genellikle herhangi bir kurulum gerektirmez. Dropbox, Yandex Disk, Google Drive, Mega gibi bulut hizmetlerinden birine üye olarak, size verilen disk alanı kadar dosya yükleyebilirsiniz. Bu dosyalar gelişmiş veri tabanlarında muhafaza edileceği için herhangi bir şekilde kaybolmayacak, erişime açmadığınız sürece başkaları tarafından da görüntülenemeyecektir.

Bulut Sistemleri Nasıl Çalışır?

Bu sistemler, web protokollerini kullanarak kullanıcı-sunucu temelli bir tabanda işlem gerçekleştirir. Dijital bir ağı kullanarak çoklu sunucu bağlantıları gerçekleştirme eylemine bulut teknolojisi denir. Eski zamanlarda web sunucuları tek bir bilgisayarmış gibi çalışıyorlardı. Bu da bir noktadan sonra kullanıcı deneyimini minimalize edip sitenizin yavaş çalışmasına ve ziyaretçi sayısının azalmasına neden oluyordu. Örneğin, sahip olduğunuz web sitenizin sunucusu aynı anda 1000 kişiye cevap verebilme kapasitesine sahipti diyelim. Siteniz popülerleştikçe ziyaretçilerin sayısı artacak ve sunucunuz artık talebe karşılık veremeyecek duruma gelecekti. Bulut teknolojisi ne işe yarar sorusunun cevabı da işte tam bu noktada devreye giriyor. Sisteminizi bulut bilişim uygulamalarına aktardığınız zaman, sisteminiz bir servis sağlayıcından güç alarak çalışan binlerce bilgisayarla beraber çalışmaya başlıyor. Bulut sistemini ortak olarak kullanan sitelerden bazıları popüler olur, bazıları ise daha az ilgi çeker ama tüm siteler aynı ağı kullanır. Popüler sitelere daha çok kaynak, az bakılan domainlere daha az kaynak ayıran bulut sistemi, ağ kullanan tüm sistemler arasında denge kurarak kullanıcı deneyimini maksimum değerlere yükseltir.

Bulut hesaplarına hemen hemen bütün bilgisayarlardan ve akıllı cihazlardan erişim sağlanabilir. Sunucu tabanlı bir uygulama sağlayan bulut sistemlerinde, bütün kullanıcılar uygulamalara erişebilir. Dosyalar ve veriler firmaların sunucularında saklanır, kullanıcılar ise kendilerine ait olan alana şifre ile ulaşarak dosya yükleyebilir veya mevcut dosyalarını düzenleyebilir.

Bulut sisteminin en büyük getirilerinden biri de, kişisel bilgisayarların ve mobil cihazların iş yükünü azaltması ve bilgisayar hafızalarını büyük boyutlu uygulamaların yükünden kurtarmasıdır. Ortak bulut ağını kullanan internet kullanıcıları, uygulamaları bilgisayara yüklemeden ortak sunucu üzerinden çalıştırır. Bulut ağına bağlı kullanıcılar arasında bilgi yayılım hızı maksimize olur. Adobe’un Creative Cloud teknolojisi, bulut ağına güzel bir örnektir. Bu ağa bağlı olan kullanıcılar, tasarım programlarının lisanlarını tek tek almak yerine çoklu şekilde edinebilir ve uygulamalara internete bağlı oldukları sürece ulaşabilirler.

Bulut Sistemleriyle Neler Yapılabilir?

Bulut sistemleri, yalnızca dosya depolamaya yaramaz. Bunun yanında birçok farklı işlevleri de vardır. Örneğin bulut hesabınıza yüklediğiniz bir dosyanın başkaları tarafından erişilebilir olmasını istiyorsanız, dosya için link oluşturabilirsiniz. Linki gönderdiğiniz kişiler dosyayı buradan cihazlarına indirebilirler.

Ayrıca bulut sistemlerinin hemen hemen tamamında ön izleme seçeneği olmaktadır. PDF, Word, Excel dosyaları bu sistemden okunabilir, ses ve video dosyaları düzenlenebilir.

Evobulut

Evosoft Yazılım şirketi tarafından tasarlanan Evobulut, tüm cihazlarda kullanıma uygun tasarlanmıştır. Mobil teknolojimiz sayesinde firmanıza telefonunuzdan, tabletinizden, kişisel bilgisayarınızdan hiçbir uygulama kurmanıza gerek kalmadan her yerden erişerek tüm işlemlerinizi takip edebilirsiniz. Dokümanlarınızı yönetebilir, raporlamalar yapabilir, kullanıcılar arası görev atayabilir ve online iletişim kurarak hepsiyle mesajlaşabilirsiniz. Üstelik bunu hiçbir virüs vb. tehlikeden korkmadan, korumalı ve yedekleme destekli bir şekilde yapabilirsiniz.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları